Särkullbarns arvsrätt

Hej Jag är gift och vi har två barn. Min make har en dotter från ett tidigare förhållande. Om han skulle avlida har hans dotter rätt till en sjättedel av vad vi äger om jag förstått det hela rätt? Måste jag sälja bostad och lösa ut henne? Har hon rättighet till vårt bohag? Jag kommer i dagarna att ärva en större summa pengar. Kan jag själv "öronmärka" pengarna så de tillfaller bara mig om min man skulle avlida?

Lawline svarar

Hej, och tack för din fråga. 

Ett äktenskap upplöses på två sätt, varav det ena sättet är genom den ena makens död, detta framgår av 1 kap 5 § äktenskapsbalken (ÄktB) https://lagen.nu/1987:230#K1P5S1. När ett äktenskap upplöses genom den ena makens död gäller att en bodelning ska föregå ett arvsskifte, se 23 kap 1 § andra stycket ärvdabalken (ÄB) https://lagen.nu/1958:637#K23P1S1. Detta innebär att den avlidnes kvarlåtenskap kommer att bestå av dennes andel från bodelningen. I ett äktenskap råder varje make över sin egendom och svarar för sina skulder, 1 kap 3 § ÄktB. I ett äktenskap presumeras all egendom vara giftorättsgods, 7 kap 1 § ÄktB https://lagen.nu/1987:230#K7P1S1. Detta innebär att den egendom som inte utgör enskild egendom genom exempelvis ett äktenskapsförord ska ingå i en bodelning vid äktenskapets upplösning, 9 kap 1 § https://lagen.nu/1987:230#K9P1S1 jämte 10 kap 1 § https://lagen.nu/1987:230#K10P1S1 ÄktB. 

Lagens fördelning av kvarlåtenskapen följer i stor utsträckning genetiska släktband och detta innebär att den som är närmst släkt med den avlidne ärver före mer avlägsna släktingar. Släktingarna är indelade i olika arvsklasser där de i den första arvsklassen står först på tur att ta arv efter den avlidne. Principen innebär att det i första hand är arvlåtarens barn, så kallade bröstarvingar, som ärver se 2 kap 1 § ÄB https://lagen.nu/1958:637#K2P1S1.

Enligt 3 kap 1 § ÄB https://lagen.nu/1958:637#K3P1S1 ska om arvlåtaren var gift, kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken. Efterlämnar dock arvlåtaren någon bröstarvinge som inte är den efterlevande makens bröstarvinge, så kallat särkullbarn, gäller dock att makens rätt till kavrlåtenskapen omfattar en sådan arvinges arvslott endast om arvingen avstår sin rätt att ta arv till förmån för den efterlevande maken enligt 3 kap 9 § ÄB https://lagen.nu/1958:637#K3P9S1. Finns det både gemensamma bröstarvingar och särkullbarn kan regeln uttryckas så att den efterlevande maken ärver de gemensamma bröstarvingarnas arvslotter men alltså inte särkullbarnets arvslott. 

I ditt fall skulle det alltså innebära att du skulle ärva era gemensamma barns arvslotter medan din makes särkullbarn har rätt att få ut sin del av arvet på en gång. Finns det andra tillgångar, än bostaden, att tillgå för att lösa ut särkullbarnet kan det innebära att du inte behöver sälja bostaden. Vad gäller pengarna du kommer att ärva så är presumtionen den att all egendom utgör giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom, se 7 kap 1 och 2 §§ ÄktB. Genom äktenskapsförord kan makarna bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller någon av dem ska vara hans eller hennes enskilda egendom, 7 kap 3 § ÄktB. 

Hoppas detta var till någon hjälp. 

Vänligen,

Emelie PiironenRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning