Särkullbarnets laglott
Hej det är så att jag har en särkullbarn och bor i hus med min fru vi har fyra gemensamma barn, vi är gifta och Ärver då varann .
Vi har ett testamente där jag skrivit att särkull bara ska ha sin laglott inget annat , jag vill att övriga barn och fru ska få allt , det vi är oroliga över är , om hon kan komma och kräva saker i min frus hem om jag har dött tex saker efter mig eller så , det är så att jag nästan äger inga saker , utan allt är min frus saker och pengar dock finns inga uppskriva saker i testamentet på hennes saker och vad som tillhör henne . Borde vi ha det ?
Även så äger ju vi hälften var av huset men kan då särkull kräva pengar av huset ?
Hur skriver och gör man om man vill att hon ska få den lägsta pengen i arv , kan hon skapa problem med jurist och be att få kolla mitt konto ? Då jag och min fru har skickar över pengar till våra gemensamma barn lite då och då , kan hon begära att få samma ?
Samt så har vi tidigare anlitat två jurister som båda rekommenderar i vårt testamente som vi skrev att skriva om , och tillägga att vi inte ska ärva varann , men då får väl jag inget efter min man och vad händer då med vårt hus ?
Tacksam för svar
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Precis som du skriver har ditt särkullbarn rätt till sin laglott. Enligt regler i ärvdabalken utgörs laglotten av hälften av arvingens arvslott (7 kap. 1 §). Om du dör innan din fru genomförs först och främst en bodelning där ditt och din frus giftorättsgods läggs ihop och delas lika mellan din fru och ditt dödsbo. Eftersom du har fem barn utgörs särkullbarnets arvslott av en femtedel av din kvarlåtenskap. Laglottsskyddet ger henne alltså rätt till en tiondel av vad som har varit ditt.
Ditt särkullbarn har rätt till en andel av din kvarlåtenskap, men kan inte göra anspråk på din frus egendom eftersom hon som särkullbarn inte ärver henne. För att undvika oklarheter gäller det att tydligt reglera ägandeförhållanden mellan dig och din fru, exempelvis tydliggöra att en viss stol är din enskilda egendom eller att en bil tillhör din fru. Egendom som är enskild egendom undantas en eventuell bodelning och delas alltså inte lika mellan den kvarlevande maken och den avlidnes dödsbo. Värdet av din frus enskilda egendom undantas alltså bodelningen och kan därmed heller inte bidra till värdet av ditt särkullbarns laglott. Ett alternativ till ett tillägg i testamentet om att ni inte ska ärva varandra bör alltså vara att ni gör klart att din frus egendom är hennes enskilda egendom, exempelvis genom ett äktenskapsförord. Regler om äktenskapsförord finns i äktenskapsbalken. Äktenskapsförordet, som ska vara skriftligt, ska konstatera specifikt vilken egendom som ska vara respektive makens enskilda egendom. Äktenskapsförordet ska undertecknas av både dig och din fru och därefter registreras hos Skatteverket (7 kap. 3 §).
Hoppas du fick svar på din fråga, om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till Lawline igen!
Vänligen,