Särkullbarn och efterlevande makes rättigheter vid arvskifte

2017-11-24 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej! Min farfar sa till mig att han har skrivit ett arv till mig i sitt testamente på 25% av hans tillgångar. Han delar hus med sin fru som han har varit gift med i 40 år. Han har ett barn (min pappa) som hans fru inte är mor till.Min fråga är: hur delas boet och tillgångarna?Kommer jag och min far ärva halva huset tillsammans? Eller sitter hans fru säkert på huset?Min farfar har även väldigt mycket aktier som han har sparat i många år. Räknas de in i arvet?Tack på förhand
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Frun ärver allt med fri förfoganderätt
Din farfars fru har rätt till arv efter din farfar eftersom de var gifta. Detta har hon rätt till under sin levnadstid, när hon dör går det hon ärvt vidare till din pappa. Hon har rätt att hantera den här egendomen som hon ärver som sin egen, men får inte testamentera bort den. Det kallas att hon ärver med fri förfoganderätt.

Din pappa har endast rätt till laglott nu
Undantaget till denna huvudregel angående arv för efterlevande make är när de inte har gemensamma barn, likt fallet i din fråga då din pappa är ett särkullsbarn (bara barn till din farfar och inte till frun). Då har din pappa rätt att få ut sitt arv direkt, under din farfars frus levnadstid kommer din pappa dock bara ha rätt till sin laglott (50 % av arvslotten). Om din pappa är ensamt barn efter din farfar är hans arvslott 100 % och därför är hans laglott 50 %. Alltså har han rätt att få ut hälften av arvet nu.

Du får din andel genom efterarv
Din rätt till 25 % får du genom efterarv efter din farfars fru. Alltså när hon går bort kommer din far och du få dela lika på de sista 50 % av arvet efter din farfar.

Övrigt
Din farfars aktier kommer att räknas in i arvet efter honom.

Förutsättningarna för dig och din far att få tillgång till huset är oklara. Först och främst beror på det på ifall din farfar ägde huset själv, även ifall han köpte det själv kan så kallad dold samäganderätt föreligga vilket gör att din farfars fru kan ses som ägare till huset. Hur som helst måste huset vara värt mindre än 25 % av den totala egendomen som din farfar lämnar efter sig för att din far ska ha rätt enligt lag att få huset. Naturligtvis kan din farfars fru och din far komma överens om hur de vill göra med arvet.

Fram till sin död har dock din farfars fru goda förutsättningar att få behålla huset och majoriteten av egendomen din farfar lämnat efter sig.

Hoppas att mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1248)
2021-11-29 Hur stor del ska särkullbarnet erhålla?
2021-11-25 Ska makar ärva vardera parts enskilda egendom då det endast finns barn utanför äktenskapet?
2021-11-24 Särkullbarn har rätt till arv direkt
2021-11-23 Hur fördelas arvet och kan bodelningen jämkas?

Alla besvarade frågor (97611)