Särkullbarn har rätt till efterarv om basbeloppsregeln ger efterlevande make rätt att ärva

2019-07-11 i Särkullbarn
FRÅGA
Min far har avlidit och efterlämnar fyra barn som är gemensamma med änkan, som är min mor, samt två barn från ett tidigare äktenskap. Pappa saknade fast egendom och de egna pengarna räckte inte riktigt till begravningskostnaderna. Jag bedömer att värdet av mina föräldrars samlade tillgångar vid dödsfallet med god marginal understiger fyra basbelopp. Därför har jag begärt att kommunen ska utreda min fars ekonomi för att kunna besluta om en dödsboanmälan till Skatteverket.Nu undrar jag om mina äldre halvsyskon, som alltså inte får ut något arv efter sin far, automatiskt räknas som arvingar den dagen deras styvmor dör, eller om de behöver göra någon form av arvsavstående för att få del av ett eventuellt arv efter min mor. Hur går det i så fall till?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vanligtvis har särkullbarn rätt att få ut sin del av arvet direkt, men den efterlevande maken ska efter bodelning alltid ha rätt till minst fyra prisbasbelopp ur den gemensamma egendomsmassan (3 kap 1 § ärvdabalken). Denna skyddsregel kallas basbeloppsregeln och går före ett särkullbarns rätt att få ut sitt arv efter sin förälder direkt. Istället får särkullbarnen då en rätt till s.k. efterarv efter sin förälder när den efterlevande maken dör (3 kap 2 § ärvdabalken). När din mor avlider kommer alltså dina halvsyskon att ha rätt till ett efterarv efter sin far. De behöver inte göra något arvsavstående utan rätten till efterarv får de automatiskt i och med att de inte hade något val om de ville få ut sitt arv direkt eller vänta tills din mor avled.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Josefin Tegnvallius Boklund
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 049 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-12 11:42
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (956)
2019-09-16 Hur ärver särkullbarn?
2019-09-15 Vem ärver min mors man?
2019-09-08 Har mitt barn sedan det tidigare förhållandet rätt att ärva någon del även fast jag ej står som ägare på huset? Och vad gäller vid andra tillgångar om jag tex har en stor summa pengar på banken?
2019-09-08 Vad gäller vid arv för särkullbarn?

Alla besvarade frågor (72863)