Samboegendom och samboavtal

FRÅGA
Jag har en bostadsrätt. Betalat 2650.000. Hyra 4200. Lån 500000. Fullt möblerad, kvalitetsmöbler, allt.Om den man jag träffat nu vill flytta in. Vad ska han betala.Han tar bara med sig kläder.Allt som finns i bostaden är mitt.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Hur ni vill göra upp betalning er emellan när ni flyttar ihop är helt upp till er. Det kan vara klokt att skriva ett samobavtal som reglerar era ekonomiska mellanhavanden. Det kan ni få hjälp med via vår avtalstjänst här.

Det som kan vara bra för dig att veta är att eftersom du innehar bostadsrätten och det mesta av bohaget sedan innan utgör det inte samboegendom, se 3§ SamboL. Detta innebär att vid en eventuell framtida separation ingår inte detta i bodelningen utan du får behålla det du förvärvat innan ni blev sambos och har därigenom visst skydd för bostadsrätten och ditt bohag. Det finns dock en liten möjlighet för din partner att överta er bostad vid en separation om han anses bäst behöva lägenheten och det i övrigt kan anses skäligt. Därför råder jag er igen att skriva ett samboavtal så ni båda är trygga med vad som gäller angående hans betalning för boende och vid en eventuell separation.

Lycka till!

Johanna Gustafsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2784)
2020-12-01 Utgör ett sparkonto samboegendom?
2020-11-30 Kan man bli ansvarig för sin sambos skuld?
2020-11-28 Vad anses som samboegendom?
2020-11-26 Har efterlevande sambo rätt till arv?

Alla besvarade frågor (86944)