Samboavtalets rättsverkningar

FRÅGA
Jag har en fråga om samboavtal. Jag ska flytta ihop med min pojkvän i den bostadsrätt jag står som ägare och låntagare på. Alla möbler och bohag är inköpta av mig som det ser ut idag (dock har jag inte så många kvitton sparade) och bostadsrätten köpte jag 5 månader innan vi ens hade träffat, alltså inte köpt för gemensamt bruk. Tanken är att vi ska dela lika på hyran och parkeringen samt gemensamt matkonto. Vi har endast varit tillsammans i 4 månader men känns hållbart och inga problem har uppstått. Tycker ni att jag oavsett oavstående scenario att jag borde upprätta ett samboavtal?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Gällande samboavtal kan man teckna ett sådant både före och under samboförhållandet, Sambolagen 9§. En stor verkning som samboavtal kan innebära att man ganska snart anses som sambor. Annars krävs som huvudregel att man har bott ihop i 6 månader innan man juridiskt sett anses som sambor. Ett samboavtal kan användas till din fördel då ni tydliggör att ni delar på betalning av olika kostnader, men också om du vill att personen eventuellt ska ha rätt till bostad eller bohag vid separation.

Då ett samboförhållande upphör sker som huvudregel en bodelning där man delar på samboegendom. Samboegendom är bostad och bohag som blivit köpt för gemensamt bruk. I ditt fall kommer varken lägenheten, eller ingående bohag som du själv köpt att anses som samboegendom, och är därför skyddad vid separering.

I samboavtalet skulle du därför kunna föreskriva, om du saknar kvitto på din egendom, att denne ska vara enskild och inte vara samboegendom, för att försäkra dig. Som huvudregel ska du annars visa på att det är just egendom som införskaffats innan (lägenheten lär dock inte vara några problem).

Hoppas att svaret hjälpte dig, och ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95760)