Registrering av faderskap för utlandsfött barn till svensk medborgare
Hej,
Jag arbetar utomlands i egenskap av svensk medborgare. Nu är det så att jag fått barn medans jag befunnit mig i Irak och saknar därmed samordningsnummer för barnet. Jag har fått jobb i Sverige och vill därför återvända till Sverige med min familj. Problemet är emellertid att mitt barn, på grund utav att han fötts utomlands, saknar samordningsnummer och därmed pass. Det gäller också det barn som ännu inte är fött men som min fru är gravid med.
Jag träffade sonens mamma, min fru i Irak. Vi gifte oss den september 2015 och är registrerade som gifta i Sverige på Skatteverket. Vi fick vår son juli 2016. Svenska ambassaden begärde samordningsnummer från Skatteverket till min son i november 2016 för att kunna utfärda pass till min son. Skatteverket beslutade emellertid den 13 januari 2017 att inte godkänna några som helst handlingar från Irak som en generell princip. Mot den bakgrunden avslog de begäran för samordningsnumret. Istället vill skatteverket ha en svensk rättslig faderskapsbekräftelse som styrker min relation till min son i ett led att att utfärda ett samordningsnummer, trots att barnet är fött inom ett äktenskap som dessutom är registrerat i Sverige och att jag är svensk medborgare. Trots att barnet enligt lag om Svenskt Medborgarskap förvärvat ett svenskt medborgarskap vid födseln. Kan familjerätten i den kommun jag är folkbokförd utfärda en faderskapsbekräftelse trots att barnet aldrig haft hemvist i Sverige? Hur går jag vidare för att få en fastställande? MVH
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.
Eftersom du är gift med en person som saknar svenskt medborgarskap gäller lagen om internationella faderskapsfrågor för era barn. Där anges att om en kvinna är gift när hon får barn så anses hennes man vara far till barnet, om det följer av lagen i landet där barnet bor i efter födseln (se 2 §). Ert äktenskap blev registrerat i Sverige innan Skatteverket införde sitt ställningstagande att underkänna alla handlingar från Irak, att du är gift med din fru borde alltså vara klarlagt även för Skatteverket.
I ert fall beror frågan alltså på om du anses vara far till din son enligt irakisk lag eftersom det är där barnet är bosatt, om så är fallet bör ingen vidare utredning krävas. Utifrån mina efterforskningar verkar det finnas en faderskapspresumtion för mannen i ett äktenskap i irakisk lag, men du bör undersöka det själv eftersom jag inte är utbildad i det.
Mitt råd är att ta reda på vad som gäller enligt irakisk lag och meddela detta till Skatteverket och överklaga deras beslut med 2 § i lagen om internationella faderskapsfrågor som grund.
Om du har fler frågor så kommentera det här inlägget, då blir jag uppmärksammad på det.
Hoppas du har fått svar på din fråga, och lycka till!
Vänliga hälsningar,