FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt05/03/2014

Rättigheter vid samägt hus

Hej! Jag o min fru har gått isär och hon står med som ägare på huset. Nu vill jag att min nya tjej ska flytta in men vad säger lagen om det. Har mitt x något att säga till om bara för att hon står som ägare? Är det något annat jag måste tänka på innan tjejen flyttar in. Väldigt tacksam för svar. 

Lawline svarar

Hej!
Tack för din fråga.
Eftersom ni äger huset tillsammans är ni samägare. Ni bestämmer gemensamt hur huset ska förvaltas och användas - hon har lika stora rättigheter som du i egenskap av dess ägare. Här gäller det alltså att kompromissa och komma överens. Självklart är det ofta problematiskt att gemensamt förvalta ett hus när man har separerat, vilket kan resultera i att huset antingen säljs till en utomstående eller att den ena parten löser ut den andra.

Om ni inte ha gjort någon bodelning än bör ni göra det för att lösa äganderättsfrågan på huset. Då kan du - om det är er bådas vilja - lösa ut henne med andra saker som ska ingå i bodelningen och som tillhör dig eller så kan du köpa ut henne. När ni väl har löst situationen ekonomiskt bör du skriva av henne från lagfarten eftersom det annars kan resultera i problem vid en kommande försäljning etc. 

Jag hoppas att du fick din fråga besvarad.

Vänliga hälsningar, 

Beatrice RohdinRådgivare