Rätten att få ut sin arvslott som särkullbarn
Vår far som var omgift (inga gemensamma barn) dog i höstas. Strax före detta hade hemmet sålts (vårt föräldrahem) och dom hade bosatt sig på varsin adress! Vid bouppteckningen var vi och änkan överens om att vi särkullbarn skulle få ut både lag och arvslotten direkt då vi inte ville bli inblandade i hennes dödsbo med hennes barn. Men sen har hennes barn lagt sig i det hela och påverkat henne så nu tänker hon behålla arvslotten för oss!? Till saken hör också att hennes barn har hand om hennes ekonomi och har efter att bouppteckningen upprättats flyttat pengar från hennes konto för att undanhålla dom! Nu uppdagades detta och det gick inte igenom utan hennes tillgångar räknades med som vi fått uppgifter på redan. Men hur gör vi nu? Vi förstår ju nu att när änkan avlider så har ju hennes barn sett till att inga pengar kommer finnas kvar på hennes konton, just för att vi inte ska kunna få ut vår arvslott efter far! Pengar som dessutom är efter försäljning av vårt föräldrahem! Finns det nått man kan göra? Känns inte alls bra å skriva under att man godkänner arvskiftet.
Lawline svarar
Hej!
Tack för er fråga!
Reglerna om arvsrätt hittar du främst i ärvdabalken (ÄB) och äktenskapsbalken (ÄktB).
Vid en persons död är huvudregeln att den dödes närmaste släktingar, i detta fall ni, hans barn, skall ärva den döde (2 kap 1 § ÄB). Detta innebär att ni syskon enligt huvudregeln skall ärva lika mycket av er pappa, ni har rätt till lika ”arvslott”. Huvudregeln om att ni ärver kan till viss del sättas ur spel genom ett testamente. Man kan i testamentet begränsa barnets arv genom att till exempel säga ens barn bara skall få sin laglott. Laglotten utgör hälften av arvslotten och den har barnet alltid rätt att få ut (7 kap 1 § ÄB). Eftersom ni inte nämner något testamente så utgår jag dock ifrån att inget sådant finns. Huvudregeln om att ni barn skall få ut er arvslott blir därmed tillämplig.
Emellertid var er far omgift vid sin död och det innebär att särskilda regler blir tillämpliga. När er far dog så ”upplöstes” hans och hans änkas äktenskap och en bodelning sker. Jag känner inte till de detaljerade omständigheterna i ert fall men om man följer huvudregeln var alla deras egendomar, såsom intäkterna från försäljningen av ert föräldrahem, gemensamt giftorättsgods. Om vi utgår ifrån detta så tar man förenklat er fars och hans änkas egendomar (giftorättsgodset), gör avdrag för eventuella skulder, lägger ihop egendomarna och delar dem sedan med två (11 kap 3 § ÄktB). Den ena delen utgör kvarlåtenskapen (arvet) efter er far och den andra delen tillfaller hans änka genom äktenskapet.
Vid äktenskap är huvudregeln också att kvarlåtenskapen (arvet) tillfaller den efterlevande maken vilket nog är vad er fars änka syftar på. Tanken med den bestämmelsen är dock att de gemensamma barnen sedan skall ärva både fadern och modern vid den efterlevande makens död. I ert fall finns inga gemensamma barn i bilden utan ni är barn från er fars tidigare förhållanden- särkullbarn. Det faktum att ni är särkullbarn aktualiserar en särskild regel som innebär att kvarlåtenskapen inte tillfaller er fars änka, utan ni syskon har rätt att få kvarlåtenskapen efter er far direkt. ( 3 kap 1 § 1 st)
Ni har också rätt att välja att avstå att hämta ut er arvslott till förmån för änkan, och då får ni istället ärva er fars del vid änkans död. ( 3 kap 1 §, 3 kap 9 § ÄB). Med tanke på era farhågor om att inga pengar kommer finnas kvar på hennes konton, så föreslår jag att ni åberopar er lagliga rätt att hämta ut arvslotten.
Det finns dock en undantagsregel som kan innebära att änkan ändå kan få del av ert arv. Det kan hända att regeln inte blir aktuell i ert fall eftersom de sålt ert föräldrahem, men tar jag upp regeln för säkerhets skull. Regeln är en skyddsbestämmelse för efterlevande make och blir tillämplig om delen som tillföll änkan via äktenskapet vid bodelningen understeg fyra prisbasbelopp. År 2016 var prisbasbeloppet 44 300 kronor vilket innebär att delen änkan fick skulle understiga 177 200 kronor för att göra regeln tillämplig. Om så är fallet så har änkan rätt att ur kvarlåtenskapen efter er far, så långt kvarlåtenskapen räcker, få egendom så att hon tillsammans med den som hon erhöll vid bodelningen får egendom som motsvarar 177 200 kr (3 kap 1 § 2 st). Storleken på er arvslott skulle då minska.
Sammanfattningsvis så ärver alltså ni syskon som utgångspunkt er far helt och hållet. Eftersom han var gift måste man dock först göra en bodelning där man lägger samman makarnas giftorättsgods (gemensamma egendomar) varefter hälften tillfaller änkan genom äktenskapet. Den andra hälften tillfaller er syskon genom arv. Eftersom ni är särkullbarn har ni rätt att få ut er arvslott direkt. Om den hälft som tillföll änkan vid bodelningen understeg fyra prisbasbelopp, motsvarande totalt 177 200 kronor, så får hon dock påspädning ur kvarlåtenskapen upp till det beloppet, varefter ert arv i så fall minskar med motsvarande summa. Fick änkan över 177 200 kronor vid bodelningen, så har hon inte rätt att behålla något av arvslotten och ni har rätt att få ut er arvslott direkt.
Skriv alltså inte under på att ni godkänner att änkan behåller arvslotten utan stå på er och begär att få ut er arvslott.
Hoppas ni fick svar på er fråga!
Vänligen