Rätt till laglott

2017-07-16 i Laglott
FRÅGA
Hej,Min far har nyligen avlidit. Jag är hans lagliga dotter från ett tidigare äktenskap. I sitt nuvarande äktenskap finns ytterligare en son. I hans senare famil har jag dock aldrig varit välkommen. Frågor:•har de möjlighet att hålla mig utanför en bouppteckning och såledeled avhålla mig från mitt laglig arv?•vem underrättar lagliga arvingar om en bouppteckning?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Den del av egendom som en avliden lämnar efter sig och som en arvinge har rätt till kallas arvslott. Rätten till dessa arvslotter kan sättas ur spel genom att den avlidne har upprättat ett testamente. Emellertid har du som bröstarvinge (dotter till den avlidne), enligt 7 kapitlet 1 § ärvdabalken (ÄB), rätt till den så kallade laglotten. Laglotten innebär ett skydd och en lagstadgad rätt för bröstarvingar att ärva hälften av sin arvslott.

Av 16 kapitlet ärvdabalken framgår det att det är Skatteverket som ska underrätta arvingarna om rätt att taga arv.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (849)
2021-07-26 Kan man göra någon arvslös?
2021-07-26 Kan jag skriva i mitt testamente att mitt barn ska dela sin laglott med hens barn?
2021-07-20 Reglera arv genom testamente
2021-07-16 Göra barnen arvlösa?

Alla besvarade frågor (94233)