Rätt till öppet köp?

2021-10-31 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Hej! Jag bokade en tid för test hos Mensa. Jag insåg kort därefter att jag ångrade mitt köp. Jag hade läst igenom de villkor som fanns på sidan och som var lätta och hitta. Jag hittade ingen info om avbokning eller ångerrätt. Däremot stod det bland en del text "Erlagd avgift återbetalas inte om du avstår från testet". Vilket jag i hast tolkade som att man inte återbetalas om man inte dyker upp och inte avbokat. Eftersom ångerrätt och avbokningsmöjlligheter är standard på de flesta ställena. Jag tycker det är bristande information att inte skriva mer än så om avbokning och ångerrättsmöjligheter.Jag kontaktade dem för att få en återbetalning, men dem hänvisade till "Erlagd avgift" och påstår att det är "väldigt generösa med ombokningsmöjligheter istället". Jag skrev som svar att jag tyckte informationen var oklar, men verkar inte fått något svar.Har dem rätt att inte återbetala mig avgiften i detta fallet?Vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din frågeställning! Konsumentköprätten regleras främst genom konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen. Ingen av dessa lagar tar emellertid sikte på ditt avtal med Mensa. I dessa fall gäller principer som går att härleda ur annan, näraliggande lagstiftning med liknande tillämpningsområden och syften. Härvidlag måste tyvärr sägas att det inte finns någon generell rätt till öppet köp inom konsumenträttsliga förhållanden om det inte uttryckligen framgår av den som tillhandahåller tjänster eller produkten. Såvitt jag kan utläsa har Mensa i detta fall inte utfäst någon rätt till öppet köp och är därför inte skyldiga att återbetala den avgift som du har lagt ut. Hoppas du fick svar på din fråga!

Pontus Almquist
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (922)
2022-01-14 Dubbelöverlåtelse av lös egendom
2021-12-30 Kan jag som svensk medborgare med svenskt personnummer stå som ägare på en bil i Sverige trots att jag är folkbokförd utomlands?
2021-12-01 Vilken ångerrätt gäller vid köp av telefonförsäljare?
2021-11-30 Samtycke vid digitalt presentkort

Alla besvarade frågor (98575)