Rätt till arvslotten som särkullbarn

2017-02-14 i Särkullbarn
FRÅGA
Som särkullbarn, fick jag ut min laglott, när min far dog. Nu har hans fru avlidit, har jag då rätt, att få ut min arvslott, dvs. dubbla laglotten. Jag är hans enda barn och de har tre gemensamma?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline för din fråga.

Det beror på om din pappa testamenterade sin kvarlåtenskap till någon vid sin död.

Laglotten är ett skydd för dig som bröstarvinge att få ut arv även då arvlåtaren testamenterar bort sin kvarlåtenskap till annan.

Huvudregeln är att särkullbarn har rätt till sin arvslott direkt vid förälders död. Detta framgår av 3:1 Ärvdabalken. Detta kan däremot åsidosättas genom ett testamente som omfördelar kvarlåtenskapen. Eftersom du endast har fått ut din laglott så misstänker jag att din pappa har testamenterat bort sin egendom till någon.

Om din pappa testamenterade bort så mycket av sin egendom att du endast kunde få din laglott i arv så har du inte rätt till ytterligare arv från honom.

Om det däremot är så att han inte testamenterat bort någon egendom så har du rätt till hela din arvslott, detta innebär att du har rätt till ytterligare arv (motsvarande en laglott till). Det är dock inte säkert att det ytterligare arvet kommer vara lika stort som den laglott du fick, detta beror på att det arv du kan ha rätt till nu kommer vara beroende på storleken av din pappas frus kvarlåtenskap. Att du har rätt till hela arvslotten framgår ur 2:1 Ärvdabalken.

Sammanfattningsvis - Om din pappa testamenterat bort sin egendom har du inte rätt till mer arv än den laglott du fått. Om kvarlåtenskapen inte testamenterades bort har du rätt till en ytterligare andel av arvet som tillsammans med din laglott ska uppgå till en arvslott (värdemässigt kan arvet påverkas av hur frun har använt egendomen och det är inte säkert det du får exakt motsvarar värdet på laglotten du fick).

Med vänliga hälsningar

Victor Åkerfeldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1223)
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?
2021-09-14 Vad händer om en make dör och har särkullbarn?
2021-09-14 ​Kan den efterlevande maken/makan bo kvar i det gemensamma huset när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95760)