Rätt till arv som bröstarvinge

2017-04-29 i Bröstarvinge
FRÅGA
Min far dog för ett år sedan o jag har en syster som jag inte har någon kontakt med hon o en jurist höll i bouppteckningen när jag hade frågor så hade hon slutat veckan efter min fråga är min mor sitter i orubbat bo kan jag som son få ut min laglott efter min far tidigare ? Eller måste jag vänta tills båda gått bort?jag har försökt att prata med både min mor o syster det går inte jag tror att min syster har lurat mig då hon kan allt om detta då hon jobbar på bank tacksam för svar hur jag ska göra då jag behöver pengarna nu tacksam för svar mvh Greger
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som bröstarvingen till två gifta föräldrar har man rätt att få ut sin arvslott efter att båda har gått bort. Den efterlevande maken har arvsrätt som går före gemensam bröstarvinge (3 kap. 1 § ärvdabalken (ÄB)).

En bröstarvinge som är särkullbarn, dvs. att den bara är bröstarvingen till en av makarna kan få ut sin laglott direkt när dennes förälder dör även om det finns en efterlevande make (3 kap. 2 § ÄB). Den kan också välja att avstå från sitt arv till förmån för efterlevande make.

Det enda sätt du kan få ut ditt arv tidigare är om du får förskott på arv från din mamma (6 kap. 1 § 2 st. ÄB).

När din mamma väl har gått bott kommer du få ut arvet efter båda dina föräldrar och dela lika på det med din syster.

Vänligen

Greta Apelman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (454)
2021-07-31 Vad händer med mina barn när jag avlider?
2021-07-31 Kan efterlevande make med fri förfoganderätt göra av med hela arvet?
2021-07-26 Vem ärver om ena bröstarvingen är avliden?
2021-07-25 Kan jag reglera hur mycket mina barn ska ärva?

Alla besvarade frågor (94603)