Rätt att utfå laglott innan förälders död?

2017-07-04 i Laglott
FRÅGA
Jag undrar om man har rätt att få ut sin laglott innan förälders död.min bror har sett till att få sommarhuset av mamma.nu har han också sålt hennes hus satt henne på hem plockar ur bohaget allt efter eget tycke.jag har inte fått veta. något från honom.utan fick detta omtalat för mig via min dotter.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Precis som du verkar ha förstått har alla barn minst rätt till en laglott från sin förälders arv. Laglotten motsvarar hälften av den så kallade arvslotten. Huvudregeln är att ett arv inte kan utdelas förrän föräldern har avlidit. Om någon av barnen erhåller gåvor/pengar under förälderns livstid får detta anses såsom ett förskott på arv, vilket sedan avräknas på det kvarstående arvet då föräldern avlider. Detta förutsätter dock att annat inte uttryckligen har stadgats eller att det skulle framgå av omständigheterna i övrigt (se 6 kap 1 § ärvdabalken).

Ingen lagstadgad rätt till laglott innan förälders död
Oavsett om din bror har fått sommarhuset och bohaget från din mammas hem såsom gåva eller som förskott på arv har du tyvärr inte någon lagstadgad rätt att utfå din laglott innan din förälder har avlidit.

Däremot har du alltid rätt att utfå din laglott då din mamma har avlidit (och troligtvis kommer din broders erhållna gåvor att avräknas från kvarstoden såsom ett förskott på arv).

Hoppas du fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (850)
2021-07-27 Om min mormor testamenterar hela sin kvarlåtenskap till min mamma, hur mycket har min morbror rätt att ärva?
2021-07-26 Kan man göra någon arvslös?
2021-07-26 Kan jag skriva i mitt testamente att mitt barn ska dela sin laglott med hens barn?
2021-07-20 Reglera arv genom testamente

Alla besvarade frågor (94603)