Rätt att dra av skuld vid skilsmässa

2021-02-09 i Bodelning
FRÅGA
HejJag fick snabbt svar för min fråga men jag undrar också en annan grej. jag har lån som jag betalar tillbaka till csn. Det är 240 tusen kvar som jag ska betala. Enligt reglerna som jag har läst här får min man ingenting från mina sparade pengar för att de täcker inte ens skulden. Har jag rätt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Jag förstår din fråga som att du vill veta om du har rätt att dra av dina skulder från ditt giftorättsgods. Jag kommer använda mig av Äktenskapsbalken (ÄktB) för att besvara frågan.

ÄktB 9:2

Egendomsförhållandena dagen för dödsfallet är avgörande för vilken egendom som ska ingå i bodelningen. Värderingen av tillgångar och skulder värderas dock med hänsyn till de förhållanden som gäller när boet är utrett och en delning är aktuell.

ÄktB 11:2

Vardera makes skulder ska avräknas från samma makes tillgångar

Vad innebär detta för dig – Det går att konstatera att man har rätt värdera skulderna till exakt värde och sedan ska man dra av motsvarande värde på skulden från sitt giftorättsgods. Om skulderna är större än giftorättsgodset så har man rätt att ta bort hela sitt giftorättsgods och inget av ens egna egendom kommer då att ingå i den slutgiltiga bodelningen. Detta innebär för dig, precis som du själv har sagt, att så länge dina CSN skulder är större än dina tillgångar så behöver du aldrig ge din make pengar vid en eventuellt skilsmässa.

Hoppas att de var svar på din fråga!

Oscar Rudén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2898)
2021-10-18 Jämkning av bodelning vid kort äktenskap
2021-10-18 Undanta egendom från bodelning
2021-10-18 Försäljning av samägt hus under skiljsmässa
2021-10-17 I vilka situationer har en sambo övertaganderätt till den andra sambons bostad?

Alla besvarade frågor (96466)