Räknas jag som särkullsbarn till min fostermamma och kan jag bestrida hennes testamente?

2017-07-25 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej min far levde som sambo med min "fostermamma" i över 33 år han avled för 10 år sedan och nu har även hon avlidit till min fråga räknas jag som särkullsbarn ? Hon hade ett testament där jag var förmånstagare men ändrade det för ett år sedan att hennes nye särbo skulle ärva henne har jag någon rätt att bestrida det om jag räknas som särkullsbarn alltså min laglott inte hela arvet ?? Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom att du endast är barn till din far och inte till hans sambo (din fostermamma), så är du s.k. särkullbarn. Du har ingen laglig arvsrätt efter din fostermamma utan endast efter din far. Jag förutsätter att du fick ut ditt arv efter din far vid hans bortgång eller i alla fall din laglott, eftersom att hans sambo inte har en direkt arvsrätt efter honom.

Det finns däremot två möjligheter för dig att få ut arv nu vid din fostermammas bortgång.
- Om din fostermamma har testamenterat egendom till dig, så ärver du denna i enlighet med testamente. Eftersom hon har ändrat sitt testamente är du däremot inte längre förmånstagare, utan istället hennes särbo.
- Om din fostermamma vid din fars bortgång ärvde egendom med fri förfoganderätt, så har du nu rätt att nu få ut detta i efterarv efter din far.

Du räknas endast som särkullbarn i förhållande till din far och inte till din fostermamma. Du har som ovan nämnt ingen arvsrätt efter din fostermamma och har därför inte heller laglottsrätt, du kan alltså inte klandra hennes testamente med grunden att du ska få ut laglott.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1248)
2021-11-29 Hur stor del ska särkullbarnet erhålla?
2021-11-25 Ska makar ärva vardera parts enskilda egendom då det endast finns barn utanför äktenskapet?
2021-11-24 Särkullbarn har rätt till arv direkt
2021-11-23 Hur fördelas arvet och kan bodelningen jämkas?

Alla besvarade frågor (97671)