Räknas barnbarn som efterarvinge/kan vara förrättningsman?

FRÅGA
HejI svar http://www.lawline.se/answers/9569 säger ni att barnbarn inte räknas som efterarvinge. I svar http://www.lawline.se/answers/ar-barnbarn-efterarvinge säger ni tvärtemot, att barnbarn är efterarvinge. Vilket av svaren är korrekt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En efterarvinge är någon som har rätt till ett arv först efter att en dödsbodelägare har avlidit. Dödsbodelägare är de som ärver direkt då någon gått bort. Enligt 2 kap 1 § ÄB ärver barn till den avlidne i första hand (och har alltid rätt till sin laglott enligt 7 kap 1 § ÄB). Därmed är barnbarn efterarvingar, de har rätt att ärva efter sina föräldrar som i sin tur ärver efter mor- eller farföräldern.

För att återkoppla till de två frågor som ställts i länkarna så är förrättningsmän två oberoende personer som intygar att bodelningen har gått rätt till. Varken dödsbodelägare, efterarvingar eller deras ombud får vara förrättningsmän. Detta är då bland annat barnen till den avlidne samt barnbarnen.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Hedvig Johansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1106)
2021-09-14 ​​Hur lång tid brukar det ta tills man får ut sitt arv?
2021-09-01 Vem ärver om arvtagaren hinner avlida innan bouppteckningen är klar?
2021-08-31 Vem ärver min avlinda morbrors fru?
2021-08-31 måste en bodelning göras?

Alla besvarade frågor (95749)