FrågaSTRAFFRÄTTPåföljder20/12/2018

Räcker polisanmälan för att undanröja villkorlig dom?

Jag är dömd för stöld för 1år sen. Fick villkorligt 2år och dagsböter som betalades i tid. Idag 1år senare så är det en person som hotar mig med att polisanmäla mig för bedrägeri för att hon inte har fått en vara som är köpt av mig och skickad via postnord. Postnord har alltså inte lämnat ut paketet till mottagaren än och denna person tror sig ha blivit lurad av mig vilket inte stämmer då paketet är postad för 2 veckor sedan.

Om mottagaren nu väljer att anmäla mig för bedrägeri, eftersom jag är oskyldig då telefonen är skickad (har dock inga bevis på det då den lades på gul brevlåda). Vad händer då med min vilkorliga dom?

Jag sköter mig fortfarande men är rädd att dessa falska anklagelser leder till något onödigt stort för att posten inte har levererat det än. Så vad händer om en som har villkorlig dom på sig blir polisanmäld, men mottagaren kan ej bevisa att paketet ej har kommit fram och avsändaren kan inte bevisa att det har skickats iväg?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Svaret på din fråga finner vi bland annat i 27 kap. Brottsbalken(BrB) som reglerar villkorliga domar. Jag kommer börja med en allmän genomgång av bestämmelserna som blir aktuella, och därefter successivt beröra ditt fall mer specifikt.

En villkorlig dom kan undanröjas och ersättas med fängelsestraff

Enligt 27 kap. 6§ BrB kan rätten använda sig av tre olika rättsmedel i det fallet att en person dom dömts till villkorlig dom inte iakttar vad som åligger denne enligt den villkorliga domen. Dessa tre rättsmedel är:

-Varning (används i de fall den villkorliga domen förenats med samhällstjänst och personen missköter samhällstjänsten)

-Förena domen med en föreskrift enligt 27 kap. 5§ BrB (används sällan eller nästan aldrig)

-Undanröja den villkorliga domen och bestämma annan påföljd för brottet.

I 27 kap. 6§ tredje stycket BrB framgår att när en dom undanröjs och en ny påföljd ska bestämmas, ska rätten ta hänsyn till eventuella böter som dömts ut och därmed döma till ett kortare fängelsestraff än vad som är föreskrivet för brottet.

I 27 kap. 6 § första stycket BrB framgår dock att det krävs att en åklagare väcker talan om att en de ovan nämna åtgärderna ska användas. I praktiken går det dock till som så att när en åklagare väcker åtal om den nya brottsligheten, så tar domstolen hänsyn till den villkorliga domen vid påföljdsbestämningen. Men innan en domstol bestämmer påföljden, måste de avgöra skuldfrågan.

Det krävs att du är skyldig till ett nytt brott, för att din villkorliga dom ska undanröjas

De regler som jag berört ovan blir inte aktuella i det fall domstolen finner dig oskyldig till det brott du står åtalad för. I sådana fall anses du inte ha misskött dig eller inte iakttagit vad som åligger dig enligt den villkorliga domen.

Din motpart har bevisbördan

Bevisbördan för brottet bedrägeri, som vi finner i 9 kap. 1–2§§ BrB, ligger på åklagaren som för talan mot dig. Av vad jag kan utläsa från din fråga synes det vara ett väldigt svårt utgångsläge för en åklagare att försöka åtala dig för ett bedrägeribrott. Bevisläget är helt enkelt inte det bästa för åklagaren, om inte denne kan trolla fram bevisning som tyder på att du medvetet inte skickat varan eller undanhåller den på något sätt. Det ska även erinras att beviskravet för brott inom det svenska rättsväsendet är högt, det ska nämligen "styrkas" eller "stå utom rimligt tvivel" att brott begåtts av dig som åtalad.

Om det går så långt att du finner dig polisanmäld och åtalad för bedrägeri, är du välkommen att ta kontakt med våra jurister som kan hjälpa dig ytterligare, eller så kan du skicka in en ny fråga till oss. Jag hoppas i övrigt att mitt svar är till hjälp.

Vänligen,

Hashim Mohammed RithaRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Påföljder? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo