Privat avtal: betalning innan mottagning av varor

2017-05-19 i Avtal
FRÅGA
har ingått ett muntligt avtal för köp av produkter.efter beställningen var klar så skickade säljaren en faktura på 10 dagar fast varorna kommer om 4-6 veckor. Vill inte betala innan varorna kommit!
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

Det är några punkter som jag behöver klargöra innan jag redogör för svaret på din fråga. För det första kommer jag att utgå ifrån att det är ett avtal mellan dig i egenskap av privatperson som har ingått ett avtal med en annan privatperson, det vill säga att ingen av er är företag. För det andra så utgår jag ifrån att ni inte diskuterade huruvida du skulle betala före eller efter att du mottagit varorna.

I avtal mellan privatpersoner är de framförallt partsviljan det som reglerar avtalet, det vill säga det som ni har bestämt när ni ingick avtalet. I det fallet ni inte har diskuterat tidpunkten för betalning så är det köplagen som kommer att fylla ut ert avtal.

Enligt 49 § i Köplag (1990:931) så ska du betala när säljaren kräver det, men du behöver inte betala förrän varorna har ställts till ditt förfogande eftersom du har rätt att undersöka varorna innan du betalar.

Sammanfattningsvis så behöver du alltså inte betala för varorna innan du har undersökt de, om det är så att det är ett avtal mellan dig och en annan privatperson och om det är så att ni inte har avtalat tidpunkten för betalningen.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1511)
2021-07-27 Måste man betala hyra om man inte sammanbor längre och avtal saknas?
2021-07-25 Hur ingås ett giltigt avtal?
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?

Alla besvarade frågor (94270)