Preskriptionstid för ringa misshandel

2017-11-23 i Påföljder
FRÅGA
Hej!Kompisen orsakade ett blåmärke på sitt barns rumpa en gång för 6 år sen. Trött småbarnsförälder med lite kolik barn, försökte få sonen tyst med lite lätt puffande på rumpan men tog i för mycket o de blev ett blåmärke. Har grunnat på detta o pratat med han om det hela. Han ångar de fortfarande bittert. Har inte sett eller får ingen känsla att något som tyder på att de skett igen. Hur lång är preskriptionstiden för sånt? Sonen va ett år när de hände.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du dels undrar om vad för brott som kan ha begåtts av din kompis samt vad preskriptionstiden är för det sagda brottet.

Gärningen

Kroppslig bestraffning av barn (barnaga) är förbjudet i Sverige, se 6 kap. 1§ föräldrabalken. Kroppslig bestraffning är ett brott om motsvarande handling mot någon annan skulle betraktas som misshandel, jämför 3 kap. 5§ brottsbalken (BrB). Med detta sagt, kan man konstatera att ett antal slag som orsakar blåmärken lär utgöra en misshandel enligt 3 kap. 5§ BrB. Om barnet inte behövde uppsöka sjukhus och slagen gjordes med öppen handflata istället för knuten näve, talar det för att det är en ringa misshandel. Straffet för ringa misshandel är lägst böter och högst fängelse i sex månader.

Preskriptionstid

Ett brott preskriberas när det har gått för lång tid för att den misstänkte gärningspersonen ska kunna ställas till svars för brottet i fråga. Preskriptionstiderna regleras utifrån hur långt straffet är för brottet ifråga. Regler kring preskriptionstider hittar du i 35 kap. 1 § BrB.

Enligt 35 kap. 1 § punkt 1 BrB är preskriptionstiden två år för ett brott som kan ge max ett år fängelse. Eftersom att en ringa misshandel kan ge högst sex månader i fängelse, blir preskriptionstiden således två år. Preskriptionsavbrott sker genom att den misstänkte antingen häktas för brottet eller delges stämning i målet.

I din beskrivning framgår att det gått sex år sedan händelsen ägde rum. Eftersom att din kompis inte delgivits stämning i målet, har preskriptionstiden löpt ut. Det är således inte möjligt för honom att bli straffad för brottet.

Om du har fler frågor kan du vända dig till vår telefonrådgivning:

Telefon: 08-533 300 04
Öppettider: måndag–fredag kl. 10.00–16.00

Vänligen,

Samuel Westerlund Rashidi
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1616)
2021-12-05 När preskriberas brott?
2021-12-03 Vad kan hända med en arbetstagare som stjäl pengar från arbetsplatsen?
2021-11-30 Vilket straff kan jag få för vapenbrott?
2021-11-30 Beräkning av strafftid - villkorlig frigivning, avräkning av häktestid samt särskilda utslussningsåtgärder

Alla besvarade frågor (97662)