Preskription av skuld

2020-09-30 i Preskription
FRÅGA
En person har i tre år skickat fakturor till mig med anmodan att betala. Personen anser att jag skall betala för reperation av dennes bil. Jag lånade den för 15 år sedan och därefter har personen/bilägaren inte tagit hand om den. Jag vill nu polisanmäla personen för att denne felaktigt kräver mig på pengar. Kan jag göra det, är det olagligt att utan grund kräva någon på pengar?
SVAR

Hej och Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Allmän preskriptionstid i Sverige är tio år, 2 § Preskriptionslagen (PL). Om det nu var så att bilen behövde repareras efter det att du lånade den för 15 år sedan hade personen behövt framställa kravet på ersättning inom tio år från det att behovet av reparation (skuldförhållandet) uppstod. Med beaktande av att personen först framställde krav på betalning för tre år sedan har det alltså gått 12 år, vilket innebär att fordran är preskriberad. Inget i din fråga tyder på att preskriptionstiden avbrutits enligt 5 § PL heller.

Såvitt jag vet finns det inget brott som specifikt säger att det inte är tillåtet att yrka på betalning från någon. Med det sagt kommer du inte nå framgång med att lämna in en polisanmälan.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Carl Hansen
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Preskription (611)
2021-12-05 När inträder preskription?
2021-12-04 När preskriberas en skuld på inkasso från år 1990 med tillhörande räntor?
2021-11-01 Förlorar en leverantör rätten till ersättning för en utförd tjänst efter att viss tid har förflutit?
2021-10-31 Preskriptionstid avseende fakturor.

Alla besvarade frågor (97713)