Penningtvättsbrott och polisförhör
Hej Min son verkar ha blivit ett boll plank för penningtvätt. Han fick en swich på 14 tusen kronor. Han blev kontaktat via snapp att pengarna som han fått ska överföras via revolut. Så han fick föra in pengar på ett konto där sen fick han 2 länkar skickade till sig som han skulle godkänna, så pengarna fördes över dit. Rörde sig om mobiltelefonköp sas det. Sen fick han lite för hjälpen för han gjorde det. Han trodde han hjälpte några men det verkar som han blivit grund lurad. Sen några veckor senare kom det ett brev från banken som ville ha svar på överföringarna. Han förklarade hur det hade gått till , som jag skrev innan.Tyvärr så hade ju han då raderat det snapkontot, för han kände att han inte ville bli kontaktad igen. Tyvärr så har han inget namn eller något på personen som fick pengarna , Bara ett namn som swishen kom från. Han trodde han skulle få svar från banken. I stället ringer en utredare från polisen och vill han ska komma dit där och prata. Vad kan hända, kan han bli dömd för något och vart, han är 18år? Vi och han är livrädda . Han ska ta studenten i år. Detta skulle bli hans bästa år.Banken har stängt av allt konto,bank id m.m Hur ska han kunna bevisa att han är oskyldig m.m? Behöver ha svar snarast.
Lawline svarar
Hej,
Jag förstår att er situation är mycket påfrestande och jag hoppas att mitt svar nedan kan vara till hjälp.
Penningtvättslagen och bevisbörda
Enligt penningtvättslagen (2014:307) i Sverige är det straffbart att hantera eller överföra pengar som kommer från brottslig verksamhet. Om din son visste eller hade skälig anledning att misstänka att pengarna kom från brottslig verksamhet, kan han bli misstänkt för penningtvättsbrott.
Den lindrigaste påföljden för penningtvättsbrott är böter medan den strängaste påföljden, som aktualiseras i de allra grövsta fallen och inte i fall av förevarande slag, är fängelse i 6 år. Om din son skulle misstänkas för penningtvättsbrott baserat på de omständigheter du har angivit hade det förmodligen blivit fråga om brott av en lindrigare grad.
För att någon ska kunna dömas för ett brott måste en åklagare lägga fram så stark bevisning att domstolen finner att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade har begått den åtalade gärningen. Det innebär bland annat att domstolen måste kunna utesluta alla någorlunda rimliga alternativa förklaringar.
I förevarande fall måste alltså åklagaren bland annat bevisa att din son visste eller borde ha vetat att pengarna kom från brottslig verksamhet. Om din son kan visa att han handlade i god tro och inte hade någon anledning att misstänka något brottsligt, kan det vara svårt för åklagaren att få en fällande dom, om han överhuvudtaget skulle bli misstänkt.
Om det under polisförhör exempelvis skulle uppdagas att din son misstänkte att hans agerande var kopplat till brottslighet eller att han hade misstankar om att personerna som var involverade i transaktionerna är kriminella, kan det utgöra bevis på att din son hade anledning att misstänka att pengarna kom från brottslig verksamhet.
Polisförhöret
Att polisen har kontaktat din son innebär inte per automatik att han är misstänkt för brott och om han är misstänkt för brott måste polisen meddela honom om det. Det kan vara så att polisen vill höra honom för att samla in information. Däremot bör han ha i åtanke att han kan bli misstänkt för brott om det han säger under förhöret ger polisen och åklagaren skäl att misstänka honom för brott.
Under ett polisförhör har man ingen skyldighet att svara på polisens frågor, men det kan vara en god idé att välja att förklara sin situation om man genuint har varit i god tro och inte har misstänkt att överföringarna har någon koppling till brottslig verksamhet eller kriminella personer.
Om din son skulle bli misstänkt för en strängare grad av penningtvättsbrott kan ha rätt till en offentlig försvarare. Han har dock rätt att anlita ett eget juridiskt ombud som närvarar vid förhöret utan att behöva nyttja en offentlig försvarare.
Nästa steg
Härnäst bör din son samla alla bevis han kan som stödjer hans version av händelseförloppet och att han agerade i god tro. Det kan exempelvis vara meddelanden eller skärmdumpar som visar att han inte hade anledning att misstänka att det rörde sig om brottsrelaterade överföringar.
Han bör också kontakta banken för att försöka återfå tillgång till sina konton och sitt BankID. Det kan vara bra att ta hjälp av en jurist för att ombesörja detta.
Rådgivning
Jag rekommenderar att ni hör av er till oss för att boka in ett fördjupat rådgivningsmöte med en utav våra yrkesverksamma jurister om ni önskar mer konkreta råd om hur din son kan förbereda sig inför kommande moment i processen för att tillvarata hans rätt.
Vi kan även hjälpa till med hur dialogen med banken bör hanteras på bästa sätt.
Ni kan boka ett möte genom att skicka ett mejl till info@lawline.se eller genom följande länk: https://lawline.se/boka.