Påkalla jämkning av testamente

2017-03-11 i Laglott
FRÅGA
Min mor gick bort nyligen. Finns ett testamente, där hon testamenterar 50 procent till syster min. Resterande till sin sambo om han inte vill ha arvet då skall det tillfalma min syster. Mor har på det här sättet försökt att utesluta två andra bröstarvingar sin rätt att ärva efter henne. Vad gäller??
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som bröstarvinge har man en lagstadgad rätt att ärva efter sina föräldrar. Den del man har rätt att ärva kallas laglott och är hälften av ens arvslott, 7:1 ÄB (Ärvdabalken). För att de två bröstarvingar, som din mor försökt utesluta, ska kunna ta del av sin laglott måste de påkalla jämkning av testamentet, se 7:3 1st ÄB.

Vad som menas med att "påkalla jämkning av testamente" är helt enkelt att man säger till testamentestagarna att man vill få ut sin laglott se förklaring här. Detta måste göras inom sex månader från att man blivit delgiven testamentet, se 7:3 3st ÄB. Annars gäller testamentet trots att de två bröstarvingarnas laglotter blir kränkta.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Karolina Jivebäck
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (861)
2021-09-25 Kan man få ut sin laglott om en förälder givit bort en fastighet som gåva?
2021-09-21 Vad är laglottsskydd och kan bortgiven fast egendom återgå till ett dödsbo?
2021-09-08 Kan man minska sin förmögenhet innan sin död så att de egna barnen ärver mindre?
2021-08-31 Hur begär man sin laglott ?

Alla besvarade frågor (95852)