Påföljdspreskription

2017-11-01 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej!Jag undrar vad som händer om en person som lämnat landet på obestämd tid, efter han åkt, blir dömd till ett kortare fängelsestraff (tre månader). Finns det någon preskriptionstid för när han måste avtjäna straffet? Bör han återvända till Sverige för att avtjäna det? Tack på förhand för ert svar
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om man blivit dömd till fängelse har man en skyldighet att inställa sig vid fängelse den dagen som Kriminalvården bestämt, 10 § lagen (1974:202) om beräkning av strafftid m.m.

Regler om påföljdspreskription finns i 35 kap. 8 § i Brottsbalken. I den första punkten i nämnda paragraf kan det utläsas att eftersom han fick 3 månaders fängelse innebär det att brottet avskrivs efter 5 år. Man räknar då 5 år från och med den tidpunkt då domen vunnit laga kraft. En dom har vunnit laga kraft när den inte längre kan överklagas, vilket ofta är 3 veckor från att domen meddelades. När det alltså har gått 5 år från den tidpunkten då domen vunnit laga kraft, innebär det att straffet inte kan verkställas längre.

Hoppas det gav svar på din fråga!

Caroline Larsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2661)
2021-09-13 Om en lagstiftning hinner upphävas mellan den tiden brottet begicks till det att rättegång hålls, kan man ändå bli dömd?
2021-08-31 Kan en avvikelse från en säkerhetsföreskrift vara brottsligt?
2021-08-31 Vad innebär utom rimligt tvivel?
2021-08-30 Barnpornografi - video

Alla besvarade frågor (95697)