Påföljdsbestämning vid stöld
Hej det är så att jag undrar om man har begått stöld och stulit en mobiltelefon från en butik. Vilka påföljder kan bli aktuella under följande förutsättningarna.
Man är tidigare ostraffad
man är tidigare dömd för stöld och narkotika brott
man är 17 år gammal
tack i förhand
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Allmänt om brottet stöld:
Stöld är ett brott som regleras i brottsbalken 8 kap 1 § (här) - "Den som olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det, dömes, om tillgreppet innebär skada, för stöld till fängelse i högst två år."
Det finns gradindelningar för brottet stöld, såsom ringa stöld och grov stöld. Gränsen för normalgraden brukar ligga vid 1000 kr. Jag kommer i mitt svar nedan att utgå ifrån att värdet på mobiltelefonen översteg 1000 kr och att stölden klassas som normalgrad.
Som framgår av det första stycket ovan är straffskalan för brottet stöld fängelse i högst två år. Domstolen kan även välja att omvandla straffet till exempelvis böter. Det föreligger något som kallas en presumtion mot fängelse, vilket innebär att man hellre vill välja en annan påföljd än fängelse, och att vissa krav skall vara uppfyllda för att fängelse skall vara aktuellt.
Vid bestämmande av straff, så kallad straffmätning, tas i beaktning hur allvarligt brottet är, gärningsmannens avsikt, eventuella förmildrande eller försvårande omständigheter. Dessa framgår av brottsbalken 29 kap 3-4 §§ (här).
Hänsyn till unga lagöverträdare:
Är gärningsmannen yngre än 21 år så tas dennes ungdom i beaktning vid påföljdsvalet, detta framgår av brottsbalken 29 kap 7 § (här). En riktlinje, enligt praxis, brukar vara att en 17-åring döms till en tredjedel av det straff som en vuxen skulle ha fått.
Påverkan av tidigare brottslighet:
Tidigare brottslighet har betydelse för påföljdsbestämningen. Som framgår av lydelsen av brottsbalken 29 kap 4 § (här) ska den tilltalades tidigare brottslighet beaktas i första hand vid påföljdsvalet. Att en tilltalad tidigare har dömts för brott kan då leda till att en strängare påföljd än som annars hade varit nödvändig får väljas. Detta framgår av brottsbalken 30 kap 4 § (här). Dock har domstolarna varit försiktiga med att tillämpa regeln.
Eftersom att domstolen alltid prövar vilka omständigheter som föreligger i det enskilda fallet och gör en bedömning utifrån dessa, så kan jag tyvärr inte svara närmare än såhär på vilka påföljder som kan förväntas i de olika fallen.
Vänligen,