Påföljder vid stöld och bedrägeri.

2017-08-31 i Påföljder
FRÅGA
brottsbalken (1962:700) (Brb)Hej, min dotter fyller 23 år i år. Hon är misstänkt för 5 grova stölder och 10 bedrägerier och sitter i häktet. Sedan två år tillbaka har hon fått strafföreläggande för olovlig körning samt två ringa narkotikabrott. Vad kan hon få för straff/påföljder ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Enligt 8 kap. 1 och 3 § brottsbalken (1962:700) (Brb) är straffet för grov stöld fängelse i som lägst sex månader och högst sex år. När det gäller bedrägerierna är straffet enligt 9 kap. 1 § Brb fängelse i högst två år.

Det exakta straffet i din dotters fall är svårt att säga eftersom det är beroende av fler omständigheter än vad du sagt i frågan. Att hon tidigare gjort sig skyldig till brott kommer sannolikt ha betydelse i försvårande riktning, och att det rör sig om flera bedrägerier och grova stölder utgör också försvårande omständigheter. Det är högst troligt att straffet bli fängelse eftersom böter inte ingår i brottens straffskalor, och hon har dessutom tidigare gjort sig skyldig till brott. Det är dock svårt att besvara hur långt straffet blir. Jag hoppas dock att jag gett dig en tydligare bild gällande påföljd för din dotter.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har ytterligare funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline.

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?