Påföljden rättspsykiatrisk vård är inget alternativ till böter

2017-09-16 i Påföljder
FRÅGA
Kan man bli dömd till rättspsykiatrisk vård för ett brott som annars skulle gett böter?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Rättspsykiatrisk vård är en påföljd som man kan dömas till om man är allvarligt psykiskt störd vid domstillfället, dvs. när påföljd ska bestämmas, eller om man begått brottet under inflytande av en allvarlig psykisk störning. Det är naturligtvis vanligt att den som handlar under inflytande av en psykisk störning fortfarande lider av den vid domstillfället.

Förutsättningarna för att kunna döma någon till rättspsykiatrisk vård framgår av 31 kap. 3 § brottsbalken. Ett ytterligare krav som ställs upp i paragrafen är att påföljden för brottet inte ska bedömas kunna stanna vid böter. Påföljden är således endast ett alternativ till fängelse och därför kan man inte dömas till rättspsykiatrisk vård för ett brott som annars skulle ha gett böter.

Hoppas att du är nöjd med svaret på din fråga.

Med vänlig hälsning

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1555)
2021-07-29 Hur länge sitter man av ett fängelsestraff?
2021-07-28 Vad beaktas i en påföljdsbedömning?
2021-07-28 När avskaffades preskriptionsfristen för mord och dråp?
2021-07-27 Förverkande av villkorligt medgiven frihet efter prövotidens utgång

Alla besvarade frågor (94370)