Påföljd stöld och snatteri

FRÅGA
Hej för ett år sen tog jag varor från 2 olika butiker och på andra platsen blev jag tagen av väktaren på plats. Jag erkände att jag har tagit varorna på den butiken och de hittade mera varor i min väska som tillhörde en annan butik och då polisen tog de också . Alltså första butiken överstiger 2000 kr och den andra varor för 120 kr Totalt 2200 kr .. Jag erkände inte den första butiken så nu åklagaren har väckt åtal!!! Snälla jag är orolig!! Vilken straff bli det?? Bli det social anmälning??? Jag är aldrig dömd tidigare .. Jag är 27 år .. Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Du har gjort dig skyldig till två brott eftersom du har tillgripit varor ur två olika butiker. Här handlar det om snatteri och stöld. Ur praxis, alltså domar från domstolen, går gränsen för snatteri vid tillgrepp av ett värde under cirka 1000 SEK. I den första butiken har du tillgripit varor till ett värde av över 2000 SEK vilket är stöld, i den andra butiken har du gjort dig skyldig till snatteri.

Straffskalan för stöld är fängelse i högst två år, du kan även dömas till böter, 8 kap. 1 § brottsbalken (här). Straffskalan för snatteri är böter eller fängelse i högst sex månader, 8 kap. 2 § brottsbalken (här).

Vad domstolen vid fällande dom kommer att döma för påföljd beror på omständigheter i det enskilda fallet där diverse faktorer vägs in. Jag utgår från att åklagaren har åtalat dig för båda brotten. Vanligtvis prövar då domstolen båda brotten i samma rättegång och dömer till en gemensam påföljd, 26 kap. 2 § brottsbalken (här).

Sammanfattningsvis är det svårt för mig att avgöra påföljden men du har viss vägledning i straffskalan som beskrivs i respektive paragraf, straffet kan bli böter eller fängelse. Med vägledning att fängelse endast ska dömas som påföljd om det inte är aktuellt med mildare påföljd skulle jag tro att dagsböter blir aktuellt i ditt fall.

Med vänliga hälsningar,

Sarah Saajakari
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (610)
2020-07-07 Vad blir det för straff vid stöld?
2020-07-06 Är det brottsligt att parkera på en hyrd p-plats?
2020-07-04 Kan jag göra mig skyldig till ringa stöld om jag glömt betala för mina varor?
2020-07-04 Min kompis kille har stulit saker av mig. Vad ska jag göra?

Alla besvarade frågor (81750)