Påföljd för ringa stöld mot närstående

FRÅGA
Hej!Räknas det som stöld om man vid både 18 och 19 års ålder tar starköl från kylskåpet utan att ens föräldrar känner till det, och konsumerar ölen på annan plats, t.ex. på en fest? Om det rör sig om mellan 8-12 burkar starköl vid flera olika tillfällen, vad för sorts påföljd kan tänkas följa?Tack på förhand!
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I praktiken skulle det kunna utgöra ringa stöld, enligt 8 kap. 2 § brottbalken. Men för ett sådant stöldbrott som inte grovt, finns det en särskild regel när det gäller bl.a. när brottet förövats mot någon som är sammanboende eller närstående till gärningsmannen. I sådana fall får åklagaren väcka åtal endast om målsäganden har angett brottet till åtal eller om det är påkallat ur allmän synpunkt, enligt 8 kap. 13 § BrB. Föräldrarna måste därför i praktiken själva aktivt medverka i utredningen för att åtal ska väckas. Påföljden för ringa brott kan bli böter eller högst fängelse i sex månader.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Makda Tesfamariam
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå B22 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-29 01:28
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (528)
2019-09-16 Min sambos demente far har blivit bestulen - kan jag anmäla brottet?
2019-08-31 Vad räknas egentligen som egenmäktigt förfarande?
2019-08-31 Är det lagligt att ta och sälja hyresgästers cyklar efter fyra veckors uppmaning?
2019-08-16 Kan jag dömas till fängelse för en stöld som var ett misstag och som jag ångrar?

Alla besvarade frågor (72914)