Överlåtelse av fastighet kan utgöra en gåva om ersättningen understiger fastighetens taxeringsvärde.

2017-10-28 i Gåvoskatt
FRÅGA
Beskattning av skogsfastighet vid gåva under taxvärdet.Om flera syskon som samäger fastigheten väljer att ge fastigheten till ett syskonbarn under 85% av taxvärdet. Kan då barnbarnet i fråga "betala" genom att själv ge resp syskon en gåva i form av kontant ersättning ? Skattefritt ??
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller överlåtelse av fastigheter är det huvudsaklighetsprincipen som gäller. Detta innebär att ersättningen jämförs med beskattningsårets taxeringsvärde för fastigheten. Överstiger ersättningens värde fastighetens värde så behandlas hela överlåtelsen som gåva, under förutsättning att det finns en gåvoavsikt. I fallet ifråga tyder familjeförhållandet på att sådan avsikt föreligger. Vill man ha ett säkert svar på detta är det önskvärt att vända sig till Skatteverket och få ett besked från dem angående hur de tänker värdera frågan.

Om ersättningen är mindre än fastighetens taxeringsvärde för det relevanta beskattningsåret och gåvoavsikt ska anses föreligga, då är hela överlåtelsen skattefri. En konsekvens av detta är att barnbarnet, när det avyttrar fastigheten i framtiden, ska använda gåvogivarnas anskaffningsvärde för beräkningen av den relevanta kapitalvinsten (detta i enlighet med kontinuitetsprincipen). Det kan vara någonting att fundera över när man beräknar affärens lönsamhet.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Ovan svar är vad som inryms inom vår gratisrådgivning, behöver du vidare rådgivning rekommenderar jag att du kontaktar någon av de specialiserade jurister Lawline samarbetar med. Du kan boka tid på ett kontor nära dig direkt via http://lawline.se/boka alt klicka på knappen till höger.

Med vänliga hälsningar,

Sotirios Apostolou
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåvoskatt (335)
2021-09-08 Måste man betala skatt när man får en fastighet i gåva?
2021-08-23 Bästa sättet att överlåta fastighet till mina barn skattemässigt
2021-08-22 Is a gift taxable in Sweden?
2021-08-14 Beskattas gåva?

Alla besvarade frågor (95699)