FrågaSTRAFFRÄTTÖvriga brott25/11/2024

Ordningsvakt - beslagta egendom

Vad gäller när en ordningsvakt på en krog avvisar en gäst som bedöms för onykter för att komma in på ett uteställe och sedan kvarhåller denna för misstanke om våld mot tjänsteman? Får en ordningsvakt ta mobilen och ha den i sitt förvar? Min sons flickvän blev avvisad och vakten menade på att hon viftat och slagit till honom. Hon i sin tur menar att hon bara ville ta sig lös från hans grepp. Till saken hör att hon vid ingripandet föll ( alternativt blev kastad enl henne) och tappade telefonen i marken. Hon höll den i sin hand. Vakten vägrade därefter lämna telefon till henne. Först en stund senare ( ca 20 min) när jag kom förbi och bad om den lämnade han tillbaka den till mig. Frågade en polis vad som gäller och fick till svar att telefon kan tas omhand om den kan användas som tillhygge. Tycket det låter märkligt. Har svårt att den kan vara ett farligt tillhygge och kan inte tänka mig någon använda sin dyra telefon i det syftet. I detta fall tappade hon den dessutom i samband med ingripandet. Tror mer det handlar om att vakt/polis inte vill bli filmade( vilket kan förstås) eller undvika att den gripne ringer samtal till vänner o dyl som då kan komma till platsen och ställa till med oreda. Detta kan också vara förståligt. Men vad säger lagen i en sådan här situation? Får ordningsvakt ta mobil i beslag då denne avvisar någon som i samband med avvisningen misstänks för våld mot tjänsteman?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår din oro och frustration och ska försöka återge vilka befogenheter ordningsvakter har enligt lag och övriga rättskällor samt hur du praktiskt kan gå till väga därefter.

Enligt en ny lag, lag (2023:421) om ordningsvakter, följer att en ordningsvakts ingripande ska ske på ett sätt som står i rimlig proportion till åtgärdens syfte och omständigheterna i övrigt. Om en mindre ingripande åtgärd är tillräcklig, ska den användas, se 15 § i lagen. Av lagen följer även att rättegångsbalken är tillämplig för en ordningsvakts befogenheter, 16 §.

I rättegångsbalkens 27 kap. finns information om beslag, penningbeslag, kopiering, biometrisk autentisering och hemliga tvångsmedel. Av 27 kap. 1 § rättegångsbalken följer att:

Ett föremål får tas i beslag om det skäligen kan antas att

  1. föremålet har betydelse för utredning om brott,
  2. någon har blivit av med föremålet genom brott,
  3. föremålet kan bli förverkat,
  4. föremålet kan användas för att utföra en genomsökning på distans, eller
  5. föremålet har betydelse för en utredning om förverkande.

Tvångsmedel enligt det kapitlet får beslutas endast om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den misstänkte eller för något annat motstående intresse.

Utifrån det som framgår ovan verkar det tydligt att mobiltelefonen, som enligt din beskrivning enbart befann sig i flickvännens hand vid avvisningen, inte uppfyllde någon av de förutsättningar som krävs för att ett beslag ska vara lagligt. Även om det skulle finnas lagstöd för beslaget, måste det uppfylla både proportionalitetsprincipen och behovsprincipen. Det innebär att åtgärden ska vara nödvändig och stå i rimlig proportion till det intrång som flickvännen utsattes för.

Jag skulle vilja argumentera för att det fanns andra sätt för ordningsvakten att agera i den här situationen. Om vi antar att hon av misstag eller faktiskt slog till ordningsvakten, skulle denne kunnat hantera situationen genom att värja sig, tillkalla polis, eller på annat sätt säkerställa ordningen. Att hålla kvar hennes mobiltelefon i cirka 20 minuter framstår som oproportionerligt och sannolikt inte förenligt med de lagkrav och principer som reglerar ordningsvakters befogenheter.

Utifrån din beskrivning tyder mycket på att mobiltelefonen således inte utgjorde något hot eller hinder för ordningsvakten. Därför framstår det som svårt att rättfärdiga att telefonen omhändertogs, och händelsen kan snarare betraktas som ett olämpligt ingripande.

Min rekommendation är att ni anmäler händelsen till polisen. Det kan även vara en god idé att undersöka om platsen där detta inträffade är kameraövervakad, då övervakningsmaterial kan användas som bevis i en eventuell utredning.

Jag hoppas att detta gav svar på dina frågor och önskar er stort lycka till med ärendet framöver.

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övriga brott? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo