Omhändertagande enligt LVU

Hej!

jag bor i fosterfamilj i ca 2 år och i ca 1,5 år har jag hållt på och missbrukat droger och för ett tag sedan så fick jag reda på att jag är gravid v 7 och jag har varit ren från droger i en månads tid det är så här att jag vill inte göra abort och soc har sakt till mig att om du väljer att behålla barnet så kommer vi omhändeta barnet jag undrar att dom bara omhänderta mitt barn eller kan soc erbjuda någon hjälp först va står det i lagen

Snälla jag behöver hjälp jag vet inte vart jag ska vända mig till

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår det som att du undrar när socialtjänsten har möjlighet att omhänderta ett barn och går därför igenom vad som krävs för att barn ska kunna omhänderta (mot föräldrarnas vilja) samt hur processen går till.

Socialtjänsten måste följa både Socialtjänstlag (2001:453) och Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga. I 2 § Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga står vad som krävs för att socialtjänsten ska kunna omhänderta ett barn trots att både vårdnadshavare och barnet inte vill. Utgångspunkten är att insatser från socialtjänsten ska ske i samförstånd med de berörda, men Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga är ett undantag från detta. Eftersom det är mycket allvarliga och integritetskränkande åtgärder som kan vidtas med stöd av lagen ställs höga krav på hur omständigheterna ska vara och likaså på socialtjänstens utredning innan de har rätt att omhänderta ett barn!

I 2 § Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga framgår som sagt när socialtjänsten kan besluta om vård. Med vård menas exempelvis att placera ett barn på familjehem eller liknande. Det som socialtjänsten ska utreda är om barnet på något sätt far illa i sin hemmiljö. Om ett barn utsätts för olika former av misshandel, brister i omsorgen eller lever under andra förhållanden som gör att barnet far illa har socialtjänsten rätt att ingripa. Det räcker dock inte med att barnet far illa, utöver det krävs också att det finns en risk att barnets hälsa eller utveckling skadas av det som sker. Ett exempel på brister i omsorgen kan vara att föräldrarna har ett pågående missbruk, psykisk ohälsa eller djupgående konflikter med varandra som går ut över barnet. Det kan också vara att barnet utsätts för sexuella övergrepp eller liknande.

Lagen ställer höga krav på socialtjänstens utredning, det måste finnas konkreta fakta som visar på att barnet far illa och att missförhållandet inte är av övergående karaktär. Det räcker alltså inte med att socialtjänsten "tror" att barnet far illa på grund av antaganden eller lösa rykten! Socialtjänsten kan inte redan nu bestämma att de ska omhänderta ditt barn när det föds, utan det måste göras en utredning när barnet är fött och utifrån de omständigheter som gäller då.

Om socialtjänstens utredningen visar att barnet bör omhändertas så måste socialnämnden vända sig till förvaltningsrätten och få ett beslut om att vård ska ske, detta enligt 4 § Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga. Det är alltså förvaltningsrätten som har sista ordet innan ett omhändertagande kan ske. Det finns dock undantagsfall där socialtjänsten kan omhänderta barnet direkt utan att gå via förvaltningsrätten enligt 6 § Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga. Det kan bara ske om det är akut och sannolikt att barnet skulle omhändertas om socialtjänsten gjorde utredningen. Det måste vara så brådskande att omhändertagande inte kan vänta. Så kan vara fallet om det finns en akut risk för barnets hälsa eller om utredningen av någon anledning kan försvåras om de inte omhändertager barnet direkt. Ett exempel skulle kunna vara att barnet utsätts för fysisk/psykisk misshandel eller inte får sina grundläggande behov tillgodosedda under tiden som socialtjänsten gör sin utredning.

Om socialtjänsten gör en utredning och sedan vänder sig till förvaltningsrätten är det vanligt att socialtjänsten redovisar en specificerad vårdplan som ska följas om förvaltningsrätten beslutar att omhändertagande ska ske. I vårdplanen framgår vilken vård socialtjänsten anser nödvändig. Vårdplanen ska så långt det går skrivas tillsammans med vårdnadshavaren och om det skulle bli så i ditt fall ska du ta chansen att vara delaktig.

Du undrar också vad du kan få för hjälp från socialtjänsten. Hos socialtjänsten kan du bland annat ansöka om försörjningsstöd enligt 4 kap. 1 § Socialtjänstlag (2001:453) för att få ekonomisk hjälp. Du säger att du tidigare har missbrukat. Socialtjänsten har en skyldighet att hjälpa människor med missbruksproblematik enligt 5 kap. 9 § Socialtjänstlag (2001:453). Det går inte för mig att säga konkret vilken hjälp socialtjänsten måste ge dig, eftersom det måste avgöras av en socialsekreterare utifrån din särskilda situation, men det du ska ta med dig är att du ska prata med socialtjänsten och se vad de kan göra för dig!

Du borde också prata med socialtjänsten om vad det är som gör att de tror de kommer omhänderta ditt barn och sedan aktivt jobba för att den anledningen inte ska finnas kvar! Det är viktigt att poängtera att socialtjänsten inte redan nu kan bestämma att omhänderta ditt kommande barn utan att det måste ske en utredning som sagt ovan.

Med vänliga hälsningar,


Emmy PetterssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Förvaltningsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000