Om våldtäkt och barnvåldtäkt med beaktande av NJA 2024 s 106
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline. Jag kommer att använda mig av Brottsbalken (BrB) för att besvara din fråga. Jag kommer var för sig gå igenom de tre scenarion du beskrivit. Om du inte vill läsa igenom hela mitt svar kan du hoppa ned till min sammanfattning.
Första scenariot
Den som genomför oralt samlag med ett barn under 15 år döms för våldtäkt mot barn i lägst tre och högst sex år (6 kap. 4 § BrB). Rent tekniskt faller ert samlag under detta brottet, då hon var 14 och du var 15 vid tillfället. Vid detta brott finns det inget krav på att samlaget ska skett mot barnets vilja. Ansvar utdöms även om någon inte haft uppsåt men varit oaktsam beträffande omständigheten att den andra personen var under 15 (6 kap. 13 § BrB).
Är ett brott enligt 6 kap. 4 § BrB med hänsyn till omständigheterna vid brottet att anse som mindre grovt, döms för sexuellt utnyttjande av barn till fängelse i högst fyra år. En sådan omständighet kan vara exempelvis ringa skillnad i ålder (du var 15, hon var 14 men ni var födda samma år). Vidare ska ansvar inte utdömas om det är uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp mot barnet med hänsyn till den ringa skillnaden i ålder och utveckling mellan den som har begått gärningen och barnet samt omständigheterna i övrigt (6 kap. 14 § BrB). Enbart att hon var 14 och du var 15 (födda samma år) utgör därmed inte grund för brott.
Däremot kan det göra skillnad med var och hur utlösningen skedde. I NJA 2024 s 106, som visserligen rörde våldtäkt och inte barnvåldtäkt, stadgar domstolen att en viss sexuell handling kan utgöra våldtäkt med hänsyn till att handlingen till sin karaktär och det sätt som den utfördes på skilt sig tydligt frånd et övriga sexuella handlande som målsägande frivilligt deltog i. Kort och koncist kan fallet sammanfattas som att kvinnan A och mannen B bedrev frivilligt samlag med varandra. B förde in sina fingrar i A, varpå A insåg att B försökte kolla om A varit med någon annan man. A hade frivilligt gått med på handlingen under tron att handlingen utgjorde del av samlag, och inte för att kolla om hon varit otrogen. Eftersom handlingen till sin karaktär och sättet den utfördes på skilt sig tydligt från det övriga sexuella handlande som A deltig i, dömdes B för våldtäkt.
En intressant fråga blir då om ditt handlande i första scenariot till sin karaktär och sättet den utfördes på skilde sig så tydligt från det övriga sexuella handlandet att flickan i din situation inte ska anses deltagit frivilligt i just det. Skulle det vara fallet, kan inte gärningen anses vara ringa, i vilket fall din gärning utgjorde barnvåldtäkt oavsett den ringa skillnaden i åldern. Min tolkning av situationen är dock att ditt handlande knappast till sin karaktär och utförning skilt sig tydligt för det övriga sexuella handlandet.
Sammanfattningsvis scenario 1: Ditt agerande har inte varit brottsligt.
Andra scenariot
Här tolkar jag situationen som att ni haft sedvanligt, frivilligt sex. Du undrar då om du gjorde något fel när du misstänkte att kondomen gick sönder, och inte berättade om det.
Jag vill återigen hänvisa till NJA 2024 s 106. Ditt handlande kan endast utgöra brott (våldtäkt enligt 6 kap. 1 § BrB) om det med hänsyn till handlingens karaktär och det sätt den utfördes på skilt sig tydligt från det ävriga sexuella handlande som din partner frivilligt deltog i. I detta fall blir det klurigare att avgöra, med tanke på den nya praxis. Rimligen påbörjade din partner samlaget med dig under tron att ni använde skydd för att undvika graviditet. Hade ni inte använt skydd, hade din partner kanske inte velat ha samlag. Å ena sidan var du inte säker på om kondomen sprack, du hade endast en misstanke. Men å andra sidan kan någon enligt 6 kap. 1 a § BrB dömas för oaktsam våldtäkt om personen är grovt oaktsam beträffande omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt, vilket kanske hade kunnat vara applicerbart på din situation då du hade misstankar om kondomen men sa inget. Dock måste beaktas att kondomer inte är 100% säkra, vilket är en insikt man kan förvänta sig att personer har.
Det är definitivt en intressant frågeställning din fråga aktualiserar, men jag ställer mig överlag väldigt kritisk till prejudikatet i NJA 2024 s 106, och tycker inte heller att det du gjort i andra scenariot utgör något brott.
Tredje scenariot
Våldtäkt kan föreligga enligt 6 kap. 1 § 2st. 2p. BrB om gärningsmannen genomför samlag med målsägande genom att otillbörligt utnyttja att målsäganden på grund av berusning befinner sig i en särskilt utsatt situation, eftersom frivillighet aldrig anses föreligga om så är fallet. En kraftigt berusad person, som på grund av sin påverkansgrad haft klart begränsade möjligheter att värja sig mot ett övergrepp, kan ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation, även om han eller hon inte helt saknat förmåga att uppfatta det sexuella övergreppet. Endast den omständigheten att en person till följd av alkoholpåverkan haft nedsatt omdöme innebär inte att hjälplöst tillstånd förelegat. För att en person skulle ha befunnit sig i hjälplöst tillstånd krävdes att fråga varit om en så atypisk påverkan att personen kunde sägas inte ha varit ansvarig för sina handlingar. Flera omständigheter kan sammantagna skapa en särskilt utsatt situation eller vad som tidigare kallades ett hjälplöst tillstånd, t.ex. berusning i kombination med att offret befinner sig i en hotfull situation. I NJA 2004 s. 231 åtalades fyra män för grovt sexuellt utnyttjande enligt (dåvarande) 6:3 andra stycket BrB på den grunden att de tillsammans och i samförstånd haft sexuellt umgänge med en berusad kvinna genom att otillbörligt utnyttja att hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. HD frikände männen från ansvar, då kvinnan inte varit hjälplös i straffbestämmelsens mening.
I situationen du beskriver har ni båda varit berusade och inlett samlag. Kvinnan har sedan avslutat samlaget och inget mer har hänt. Hon har sedan påtalat att hon fått en minneslucka. I min tolkning visar inget av detta på en sådant atypisk berusning att du ska anses ha otillbörligt utnyttjat kvinnan på grund av berusning. Därmed är min tolkning av tredje scenartiot att du inte heller här gjort dig skyldig till brott.
Sammanfattning
Enligt min tolkning av situationerna du beskrivit har du inte begått något brott. Du får dock ändå gärna läsa igenom mitt svar, då dessa situationer du beskriver kan vara komplexa och svårbedömda.
Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,