Om man inte kan betala böter för t.ex narkotikabrott, vad händer?

2019-01-16 i Påföljder
FRÅGA
Hej, jag ska betala böter för narkotika/narkotikainnehav på 6500kr . Men jag har INGA pengar. Vad kommer att hända och hur kan jag göra detta på bästa sätt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du har fått böter ska detta betalas senast 30 dagar efter att tid för överklagande har gått ut vilket bör framgå av ett inbetalningskort som du bör ha fått eller kommer att få. Betalas det inte då får du en påminnelse om att betala och efter två veckor lämnas ärendet över till kronofogdemyndigheten vilket polisen har rätt att göra enligt 25 kap 8 § brottsbalken. Så du har lite tid på dig att få ihop pengarna om du exempelvis har någon lön eller annan inkomst så kan du ha möjlighet att hinna få den innan den behöver betalas. Om du har möjlighet till det kanske du har någon i din närhet som kan hjälpa dig om du inte lyckas få ihop pengarna. Om du ändå inte kan betala och får ett brev från kronofogden är det viktigt att du hör av dig till dem direkt så kan man ibland få möjlighet till en avbetalningsplan eller uppskov (dvs längre tid på dig) med betalningen. Det är viktigt att påpeka att extra kostnader tillkommer när ärendet går över till kronofogden. Kan du fortfarande inte betala kommer kronofogden utmäta egendom (dvs. ta saker som du äger för att täcka skulden).

Som en sista utväg kan straffet omvandlas till fängelse mellan 14 dagar och tre månader, men det handlar främst om personer som har möjlighet att betala men gör allt för att inte göra det.

Du kan läsa lite utförligare om vad som händer om du inte betalar dina böter här. Kort sagt är självklart det bästa om du kan få ihop pengarna själv eller låna av någon annan för att betala böterna. Finns inte den möjligheten kommer det alltså gå till kronofogden.

Hoppas du fick svar på din fråga och jag hoppas allt löser sig för dig!
Med vänliga hälsningar,

Marcus Karlsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1098)
2019-10-06 Vad definieras som återfall i brott och när beaktar domstolen detta?
2019-10-05 Påföljd för bilförare med narkotika i kroppen
2019-10-04 När försvinner en prick ur belastningsregistret för en person under arton år?
2019-09-30 Vad kan påföljden bli för en minderårig som gjort sig skyldig till grov olovlig körning?

Alla besvarade frågor (73715)