Om målsägande inte kommer till en rättegång

2017-11-01 i Domstol
FRÅGA
Om målsägande inte deltar i rättegången utan att ha saklig skäl, kan en allmän åtal förfalla?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om en målsägande inte kommer till rättegången kan domstolen ställa in huvudförhandlingen (rättegången) och bestäma att den ska genomföras en annan dag. Detta gäller dock bara om domstolen anser att målsäganden bör höras, 46 kap 2 § 4p. Rättegångsbalken.

Detta innebär att domstolen ändå kan påbörja rättegången utan att målsäganden är närvarande om domstolen anser att målsäganden inte behöver höras. Om målsäganden behöver höras men domstolen finner det lämpligt/möjligt att höra målsägande vid ett annat tillfälle kan domstolen också påbörja rättegången, 46 kap 3 § Rättegångsbalken.

Sammanfattningsvis innebär det att åtalet kvarstår oavsett om en målsägande kommer till en rättegång eller inte. Rättegången kan dock skjutas upp eller i vissa fall påbörjas i alla fall.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Joel Myrenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Domstol (512)
2021-09-22 Hur namnges domar från Arbetsdomstolen?
2021-09-15 Vad innebär det att en domstol dömer utan en huvudförhandling?
2021-08-29 Ändringsfrekvens i tvistemål
2021-08-27 Hur överklagar man förvaltningsrättens beslut?

Alla besvarade frågor (95780)