Om jag inte skriver på skilsmässan, får vi betänketid då?

2017-10-25 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
HejJag och min fru har varit gifta sen 12 juni 2017. Min fru har nu ansökt om äktenskapsskillnad och Vi har levt som särbo å i ca 4 månader Vi väntar barn och är beräknade till december. Jag vill genom att inte skriva på skilsmässoansökan förhala processen tills barnet är fött och erhålla delad vårdnad genom vårat äktenskap. Min fråga, kan vårat äkteskap anuleras direkt eller får vi betänketid utifrån ovanstående scenario
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom du skriver att du inte vill skriva på skilsmässoansökan så förutsätter jag att ni ännu inte lämnat in den till tingsrätten. Om det är så, så kan du välja att inte skriva på skilsmässoansökan. För om din fru självständigt ansöker om skilsmässa så betyder det att ni kommer att få en betänketid på sex månader då ni fortfarande är gifta. Det är först efter denna tid som tingsrätten kan besluta om skilsmässa. När betänketiden har löpt ut kommer ni dock inte automatiskt att vara skilda, ni måste skicka in en ansökan om fullföljd till tingsrätten. Om ni inte gör det så kommer skilsmässan att dras tillbaka och ni kommer fortfarande vara gifta.

Om ert barn föds under betänketiden och ni väljer att skicka in en ansökan om fullföljd när betänketiden gått ut så kommer tingsrätten antagligen besluta om att ni måste ha ytterligare sex månader betänketid. Detta på grund av att man alltid får betänketid om makarna har barn under 16 år. Det innebär alltså att ni sammanlagt kan få en betänketid på upp till ett år. Under denna tid kommer du alltså fortfarande vara gift med din fru och därmed kommer faderskapspresumtionen gälla, vilket innebär att du kommer att kunna erhålla delad vårdnad om barnet.

Mitt råd till dig blir alltså att inte skriva under den gemensama skilsmässoansökan om du vill att tingsrätten ska besluta om betänketid.

Vänligen,

Johanna Matsdotter
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?