Om en anställd trotsar en muntlig instruktion, är avtalet ogiltigt då?

2019-08-11 i Avtal
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga angående fullmakter. Om jag skriver en skriftlig fullmakt till en anställd där jag nämner han ska köpa 50 muggar och att han får max betala 4000 kr. När han väl är på väg så ger jag honom en muntlig instruktion att muggarna måste vara gröna då de ska passa företagets logga. Väl när arbetstagaren är hos tredje man så visar han den skriftliga fullmakten men tycker att de gröna muggarna är fula och väljer att köpa de röda, är företaget bundet av det här? Tacksam för svar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att svara på din fråga så kommer jag prata lite om Avtalslagen (AvtL) för att lista ut svaret på just din fråga.

Som du skrev så har din anställd fått en fullmakt vilket ger honom rätt utföra ett köp av 50 muggar enligt dina specifikationer. En muntlig instruktion är inte någonting som egentligen är menat för tredje man att ta del av, det är en intern kommunikation mellan dig och den anställde.

Bundenhet?

Eftersom gränserna för fullmakten i detta fall endast avsåg antal muggar och priset för dessa, så är företaget bunden gentemot tredje man (AvtL 10 §). Detta eftersom jag antar att han inte överskred just dessa specifikationer.

Tredje man förväntas som sagt inte känna till den muntliga instruktionen och i detta fall verkar det som att personen till och med tog del av den skriftliga fullmakten. Då ska man kunna känna sig trygg med sin affär.

Vad händer nu?

Det är verkligen tråkigt att detta har hänt ert företag. Mitt råd till dig är att ta kontakt med säljaren och se om det finns möjlighet att byta till gröna muggar i alla fall. De tjänar ju också på att ha ett gott rykte!

Jag hoppas detta löser sig för er och att den anställde har uppfattat allvaret med att få särskilda uppdrag!

Med vänliga hälsningar,

Alicia Yngstrand
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1493)
2021-06-23 Flyttstädning
2021-06-22 Kan någon som inte håller sitt ord bli skadeståndsskyldig?
2021-06-19 Kan en arbetsgivare dra in ett arbetsschema på grund av arbetsbrist?
2021-06-18 Är mitt avtal med dödsboet giltigt om endast en av dödsbodelägarna har skrivit på?

Alla besvarade frågor (93337)