Olycksfall och försäkring

2017-05-17 i SKADESTÅNDSRÄTT
FRÅGA
Hej, Jag ådrog mig en knäskada i januari 2015 i samband med innebandyspelande. Uppsökte genast sjukvård och fick således skadan dokumenterad. Läkaren trodde att att det rörde sig om att knäskålen tillfälligt hoppat ur led och att jag inte behövde göra annat än att åka hem och vila.Problemen gick emellertid inte över och efter drygt ett år så uppsökte jag sjukvården igen och lyckades då tjata till mig en operation.Under operationen hittade läkaren skador på brosket bakom knäskålen.Blev sjukskriven från jobbet i 3 månader och tvingas hålla på med sjukgymnastik i ett halvår. Insåg för några dagar sedan att jag har en olycksfallsförsäkring via trygghansa (har haft den i drygt 8 år) och funderar på hur jag ska göra för att få ut ersättning för skadan. Har ännu inte anmält skadan och enligt försäkringsvillkoren står att preskriptionstiden är 2 år.Är det för sent att anmäla? Hur ska jag bära mig åt?
SVAR

Hej, och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Generella regler om försäkringsavtal finns i Försäkringsavtalslagen (FAL), se här.

Råd
Eftersom varje försäkringsbolag har sina egna försäkringsvillkor har jag inte möjlighet att svara på hur din försäkring såg ut och om du kunde fått någon ersättning för medicinsk invaliditet.

Istället råder jag dig att kontakta ditt försäkringsbolag och hör med dem vad de säger. Har du drabbats under den tiden som du var försäkrad i bolaget ska det gå bra att anmäla skador i efterhand. Det kan hända att de frågar varför man väljer att anmäla senare och att de behöver få in handlingar som styrker att man skadats så som läkarintyg.

Enligt FAL 10:5 ska försäkringsbolaget avseende en personförsäkring, under försäkringstiden och i samband med att försäkringen förnyas, i skälig omfattning informera dig som försäkringstagare om sådana förhållanden rörande försäkringen som det är av betydelse för dig att känna till. I andra stycket stadgas vidare att försäkringsbolaget ska lämna ut information om premien och andra villkor för försäkringen på begäran av dig som försäkringstagare. Har ett försäkringsfall inträffat ska försäkringsbolaget åter igen informera dig och andra som eventuellt kan ha anspråk mot bolaget om sådana förhållanden rörande försäkringen som det är av betydelse för er att känna till, FAL 10:7 st. 1.

Anmäler du en skada och får avslag eller inte är nöjd med din ersättning kan du be att de omprövar ärendet. I samband med en omprövning behöver man oftast åberopa nytt material eller information.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Om du undrar något mer är du välkommen att kontakta oss igen.

Vänligen,

Emma Furwed
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?