Olagligt att titta på streamad film?

2015-02-03 i Immaterialrätt
FRÅGA
Är det idag 2015 lagligt eller olagligt att titta på gratis steamad film på nätet....frågan gäller enbart att titta - ingen nedladdning således.Sidorna det gäller är;http://dreamfilmhd.com/start/genres/drama/ochhttp://www.svenskafilmer.nu/beck-familjen-2015
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vad gäller just streaming är rättsläget, som jag har förstått det, inte helt klart. Enligt en artikel från Metro, där man intervjuare en kammaråklagare framkommer att "Enligt Medieinstitutet använts piratsajter som Swefilmer och Dreamfilm av en fjärdedel av de som tittar på film och tv på nätet. Men det kan vara olagligt att använda sajterna, och det finns ingen tydlig lagstiftning kring vad som gäller.

– Vi bedömer att rättsläget är oklart när det gäller tittarna. Vi kommer inte i nuläget att väcka några åtal, säger Henrik Rasmusson, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten.". Artikeln publicerades 12 november 2014. Länk till artikeln hittar du här.

Om vi ser till den matriella rätten som idag existerar kring området upphovsrätt är det inte fråga om ett sådant förfogande som skyddas av upphovsrätten (det vill säga exemplarframställning eller tillgängliggörande för allmänheten.). Den tillfälliga kopia av sändningen som uppkommer i datorn i samband med webbläsningen torde kunna gå under undantaget som finns i 11 a § i upphovsrättslagen.

Ovanstående gäller alltså så länge man inte framställer mer beständiga kopior av det som streamas,dvs. laddar ner (då blir det frågan om en olovlig exemplarframställning enligt 2 § st. 2).

Upphovsrättslagen hittar du här

Fredrik Holst
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Dock är det ju så att tillfälliga kopior får bara göras av 2 skäl. Det ena är "för att möjliggöra överföring mellan tredje parter via en mellanhand". Det betyder att du som gör den tillfälliga kopian, får inte vara någon av de parter som sänder eller tar emot materialet. Detta undantag är till för att möjliggöra att internetleverantörer, operatörer och nätverksadministratörer och liknande cachar material i sina routrar och proxyservrar för att snabba upp och möjliggöra överföring av materialet, eller att en internetleverantör eller E-posttjänst lagrar materialet i sin E-postserver för att slutanvändaren ska kunna hämta hem materialet via POP3. Den cache som finns på en slutanvändares dator räknas inte in i detta undantag, eftersom slutanvändaren inte är en "tredje part". Det andra undantaget är att det måste vara ifråga om lovligt bruk av materialet, dvs sådan bruk som sker med upphovsmannens samtycke, vilket självklart inte faller in på olagligt tillgängliggjort material. Således är streaming av sådant material inte heller tillåtet.
2015-09-11 20:52
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (675)
2019-02-17 Kan jag visa en föreställning om jag har översatt verket?
2019-02-15 Kan jag visa Netflix på biblioteket?
2019-02-10 Brev om fildelning från Ramberg Advokater
2019-02-10 Kravbrev om fildelning från utländskt företag

Alla besvarade frågor (65782)