FrågaSTRAFFRÄTTPåföljder28/11/2018

Ny brottslighet under villkorlig dom, vad händer?

Hej!

Mitt ex är nu polisanmäld av 3 olika personer. Missahandel, grov misshandel och skadegörelse och olaga hot. Han är tidigare känd hos polisen med bla narkotikabrott, och misshandel. Fick villkorlig dom och misskötte de.

Om han skulle bli dömd för dessa brott också, vad kan/kommer att hända?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Är man dömd till villkorlig dom har man en prövotid på två år. Under prövotiden krävs det att man är skötsam och försörjer sig efter förmåga.

Det finns ingen som särskilt kontrollerar att den dömde sköter sig under prövotiden, men om åklagaren får kännedom om att den som fått villkorlig dom missköter sig kan han eller hon i tingsrätten ansöka om ändring av den villkorliga domen. Tingsrätten kan då meddela varning, ändra en föreskrift eller besluta att den villkorliga domen ska ersättas med en annan påföljd.

Om den dömde begår nya brott under prövotiden brukar tingsrätten upphäva den villkorliga domen i det nya målet och ersätta den med en annan, gemensam påföljd för all brottslighet.

Det som är troligt i hans fall är alltså att tingsrätten upphäver den nuvarande villkorliga domen och bestämmer en annan, gemensam påföljd för alla brott.

Vänligen,

Jennifer EmbretsenRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Påföljder? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo