Nekat försörjningsstöd på grund av skuld till socialtjänsten?

2017-11-23 i Förvaltningsrätt
FRÅGA
Har en fråga om försörjningsstöd som man får av socialtjänsten. Kan dom neka en försörjningsstöd framöver om man har en skuld till dom? Min ända inkomst är försörjningsstödet och jag har därför ingen möjlighet att betala min skuld till dom nu när jag är arbetslös. Men jag har väl ändå rätt att få försörjningsstödet fortsättningsvis varje månad av dom så jag har pengar till hyra och räkningar? Kan dom ta ifrån mig det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Reglerna om försörjningsstöd från socialtjänsten finner du i socialtjänstlagen.

Din rätt till försörjningsstöd
Du har i regel rätt till bistånd (försörjningsstöd) om det är så att du inte själv kan tillgodose dina behov eller kan få dem tillgodosedda på något annat sätt. Detta stöd ska vara så pass stort att du får en skälig levnadsnivå, vilket i princip betyder att du har råd med det som är nödvändigt för att leva ett vardagligt liv, (4 kap 1§ SoL).

Det faktum att du har en skuld till socialtjänsten ska inte på några sätt hindra dig från att få ut ditt försörjningsstöd. Så länge du inte har ett arbete eller på något annat sätt kan försörja dig och socialtjänsten har medgett dig försörjningsstöd så har du rätt till det.
De har inte heller rätt att kräva att du ersätter dem för det som du är skyldig dem om detta medför att du inte har tillräckligt med pengar för att klara dig, (9 kap 3§ SoL).

Att tänka på
Viktigt är dock att du gör som de säger åt dig gällande att vara inskriven på Arbetsförmedlingen eller liknande, eftersom ett avvikande från det däremot skulle kunna vara en grund för att dra in ditt försörjningsstöd, (4 kap 4§ SoL).

Om du har någon annan fråga om ditt bistånd till socialtjänsten så kan du kontakta dem här.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och tveka inte på att höra av dig igen!

Vänligen

Lisa Gustafsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?