Nekar deltagande i samarbetssamtal
Hej! Jag och mitt ex har ett barn ihop som bor 6 dagar hos honom och 8 dagar hos mig. Anledningen till att vårt barn bor två dagar till hos mig är bland annat att han jobbar i en annan stad och att vårt barn får väldigt sena dagar på fritids på hans veckor. Nu vill mitt ex bryta detta plus andra överenskommelser som gäller idag som jag inte anser är till vårt barns fördel. Mitt ex vill att vi ska boka ett samtal med socialtjänsten (samarbetssamtal). Men då jag har dåliga erfarenheter av samtal med honom har jag avböjt detta. Om han nu väljer att gå vidare vad händer då? Blir man kallad för förhör eller får man meddela sin syn skriftligen? blir det ett domslut på papper som skickas hem eller läses det upp i en rättssal, som man ska närvara vid? eller hur är gången? Intervjuvas alltid barnet? Tacksam för svar!
Lawline svarar
Hej!
Tack för din fråga.
Samarbetssamtal finns till för att ni som förälder ska kunna lösa frågor angående vårdnad, umgänge och boende utan att barnet ska behöva hamna i kläm 6 kap. 18 § FB. Ett samarbetssamtal syftar till att det ligger i barnets bästa att dess förälder kan kommunicera utan att behöva gå till rätten.
Förutsättningar för att samarbetssamtal ska kunna komma till stånd är att båda vårdnadshavare samtycker till det. Om du som förälder motsäger dig skulle detta kunna anses påverka din lämplighet som förälder negativt i rättsprocessen. Ett nekande till samarbetssamtal är inte den enda omständigheten som kan påverka negativt utan detta är en bedömning som görs utifrån flera omständigheter.
Det finns möjlighet att avsäga sig möjligheten till samarbetssamtal om du som förälder har godtagbara skäl. Ett exempel på ett sådant godtagbart skäl skulle kunna vara att du sedan tidigare har dåliga erfarenheter av familjerådgiving.
Det finns en möjlighet för domstolen att besluta om samarbetssamtal om det är motiverat i det enskilda fallet om du nekar till deltagande.
Om det skulle vara så att ert samarbetssamtal inte fungerar eller att det inte kommer till stånd finns det en risk att det blir en vårdnadstvist i domstol.
Utifrån en vårdnadstvist ser domstolen alltid till barnets bästa. Barnet kan själv få säga vad det tycker och domstolen kan mäta vikt vid detta. Om domstolen ser till barnets önskan beror främst på hur gammalt barnet är och dess mognad. Det finns ingen åldersgräns satt här utan en individuell bedömning utifrån barnet görs.
Enbart för att du har motsatt dig ett beslut till samarbetssamtal kan rätten inte fatta ett beslut. Förutsatt att du inte går till samarbetssamtalet kan ditt ex välja att gå vidare till rätten för att de ska besluta om samarbetssamtal eller ev. vårdnadstvist. Om du ska infinna dig i rätten kommer du att få papper hemskickat. Det finns en risk att ni inte kommer överens i samarbetssamtalen och att ni p.g.a. det får gå till rätten.
Föräldrabalken (FB) hittar du https://lagen.nu/1949:381.