FrågaSTRAFFRÄTTÖvrigt29/07/2024

Nedlagd anmälan och falsk angivelse

Jag träffat en tjej på krogen som följt med mig till hotellet. Inne i rummet gick hon i badrummet och satt igång duschen. Sen ringde nån. Dock blev jag misstänksam. Gick ner till receptionen och framme möttes av poliser. Jag lett poliserna till rummet och då blev anmält för våldtäkt. Efter 4 tim gripande släppte polisen mig. 10 dagar efter det, stötte jag på tjejen i stan med en kille. Då fick tjejen panik. Jag promenerat lite grann och stod vid torget där området var bevakat av kameror. Plötsligt går de förbi, killen kom till mig och frågat om mina tatueringar. Då bad tjejen honom att backa, vilket han inte gjorde men tjejen fortsatt att gå. Jag berättat för killen vad som hänt, att han kommer bli anmält för våldtäkt skulle han gå vidare. Då märkte jag att hon kom tillbaka, drog mig i armen och babblat nåt. Jag blev förbannat och gett henne ett smäll då hon ramlat sen fortsatte jag mot hotellet. Allt var inspelat på kamera. Dagen efter blev jag gripen av polis på arbetsplatsen framför kunderna. Sen anhållen för 16 tim. Efter det utsläppt. Jag har anmält tjejen för falskangivelse för hon påstod att jag attackerat, misshandlat samt hotat hennes liv där hon bor och INTE i stora torget. Hur går man tillväga för att få tjejens kontaktuppgifter? Vet endast att hon heter Frida. Kommer åklagaren åtala henne? Jag är fastanställd, hur gör jag för att inte få sparken när jag hittat på ett annat historia om bråk. Min anmälan mot polisen blev nerlagt, varför? Mitt rykte är skadat!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Kontaktuppgifter
Att få den här tjejens kontaktuppgifter kan vara svårt. Det finns de vanliga kanalerna där man kan söka på nätet. Skulle polisen hålla ett misstankeförhör med dig har du även rätt att ta del av hela eller delar av förundersökningsmaterialet, då finns det en chans att få tjejens kontaktuppgifter, men högst sannolikt skulle det inte gå.


OBSERVERA dock att det inte är fördelaktigt för dig att kontakta tjejen. Eftersom hon har anmält dig för lite olika brott kan du, beroende på vad du säger till henne och hur det uppfattas, göra dig skyldig till övergrepp i rättssak. 


Övergrepp i rättssak är ett brott som innebär att någon genom våld eller hot försöker påverka en person att inte anmäla ett brott, inte vittna, inte lämna uppgifter till polisen eller på något annat sätt försöka hindra rättsprocessen. Detsamma gäller den som med någon annan gärning, som medför lidande, skada eller olägenhet, eller med hot om en sådan gärning angriper någon för att han eller hon avlagt vittnesmål eller annars avgett utsaga vid förhör hos en myndighet eller för att hindra honom eller henne från att avge en sådan utsaga. Brottet regleras i 17 kap. 10 § Brottsbalken.


Kommer åklagaren att åtala?
Det beror helt på vad åklagaren anser att denne kan bevisa. I rätten behöver åklagaren visa bortom rimligt tvivel att den åtalade har begått brottet. Om åklagaren under förundersökningen inte känner att den kan bortom rimligt tvivel visa att denne tjejen begått falsk angivelse så kommer åklagaren inte att väcka åtal. Beviskravet bortom rimlig tvivel är ett väldigt högt ställt beviskrav och för enkelhetens skull kan det sägas innebära att det ska vara minst 90% säkert att personen begått brottet.


Undvika sparken
En arbetsgivare måste alltid ha sakliga skäl för uppsägning, 7 § Lagen om anställningsskydd. När det gäller brott beror det på den anställdes personliga förhållanden. Att en anställd har begått ett brott kan utgöra sakliga skäl, men det är inte säkert. En bedömning måste göras baserat på omständigheterna i det enskilda fallet. Det är viktigt att beakta om brottet begicks i privatlivet eller på arbetstid, vilka arbetsuppgifter den dömde har samt vilken typ av verksamhet arbetsgivaren bedriver. Inte ens en fängelsedom innebär automatiskt sakliga skäl för uppsägning. Även då måste en bedömning göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet, såsom längden på fängelsestraffet och situationen på arbetsplatsen.


Svaret på frågan hur du ska göra för att inte få sparken är inte lätt att svara på. Blir du inte dömd för något är det betydligt lättare att behålla jobbet. Skulle du bli avskedad på grund av personliga skäl för att du förekommit i en förundersökning som misstänkt och du inte anser att det är sakliga skäl för att avskeda någon, hade jag föreslagit att du kontaktar en arbetsrättsjurist.


Nedlagd anmälan mot polisen
Här tolkar jag det som att du har gjort en anmälan mot någon specifik polis, eftersom du skriver “min anmälan mot polisen blev nedlagd”. Anledningen till att en anmälan läggs ned, vare sig det är mot en annan civilperson eller mot en polis, är för att förundersökningsledaren eller åklagaren anser att det till exempel inte finns nog med bevis för att utreda brottet. Du kan alltid ringa in till polisen via 11414 och be att få prata med förundersökningsledaren som ansvarade för din anmälan för att få reda på mer.


Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare.

Du är även välkommen att höra av dig på nytt genom våra betaltjänster eller ordinarie byråverksamhet.

Med vänlig hälsning,

Alexander MårtenssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo