När ska depositionen betalas tillbaka?

2017-10-01 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej. Jag hyr ut min lägenhet i andrahand. Tog ut en månadshyra i deposition. Enligt kontrakt har vi 2 mån uppsägningstid, och att lägenheten lämnas i samma skick som när de flyttade in (flyttstädad & anmärkningsfri). Hen har varit ganska strulig med uppsägningstiden och velat flytta ut tidigare pga jobb på annan ort, och jag har varit snäll och sagt att så fort jag hittar en ny hyresgäst kan hen flytta ut. Nya hyresgästen kan flytta in 1okt (en månad tidigare än uppsägningstiden). Men redan nu vill min nuvarande hyresgäst ha tillbaka depositionen då hon ska betala i förskott till nya hyresvärden. Jag har alltså inte kunnat besiktiga lägenheten och inte heller kunnat kräva en flyttstädning än eftersom hen kommer bo kvar månaden ut.. vad har jag för rättigheter här? Kan jag neka att betala tillbaka depositionen till utflyttningsdatumet? Har redan varit i så många konflikter med denna hyresgäst och vill helst bara bli av med hen... men vill vara på den säkra sidan.
SVAR

Hej och tack för att du valt att kontakta Lawline!

En depositionsavgift är en slags pant som lämnas vid ingående av ett avtal. Depositionsavgiften ska återbetalas då avtalet är fullgjort. Om du och din hyresgäst avtalat om att lägenheten ska vara städad vid utflyttning, är det alltså efter det att det går att säkerställa att städning genomförts som depositionen ska återbetalas.

Hoppas du fick svar på din fråga. Väl mött!

Sofia Nygren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (698)
2021-07-29 Kan vi säga upp hyresavtalet till en villa i förtid?
2021-07-29 Gäller en månads uppsägningstid när jag hyr en bostadsrätt?
2021-07-28 Uppsägningstid vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt
2021-07-19 Har min sambo som står på bostadskontraktet rätt att slänga ut mig och min son?

Alla besvarade frågor (94364)