När kan boutredningsmannen börja agera?

Tingsrätten har beslutat om att en jurist skall vara boutredningsman. Kan boutredningsmannen redan fr o m tingsrättens beslutandedag (1804039 börja nyttja sina befogenheter? Eller måste boutredningsmannen vänta till sista dagen (180424) för inlämnande av överklagan passerats? Boutredningsmannen har redan nu till företagens styrelse/förvaltare inlämnat begäran om att det skall kallas till extra bolagsstämmor för att behandla frågan om frivilliga likvidationer. Fr o m när kan boutredningsmannen få legal rätt/befogenhet om att få ta del av företagens förvaltning/bokföring/aktuella ekonomiska status, spärra företagens bankkonton, kontakta SKV och begära info etc? Fr o m när är nuvarande styrelse/förvaltare skyldig att överlämna ovanstående/lyda bouppteckningsmannens begäran om info rörande de 4 privata aktiebolagens förvaltning, bifalla begäran om extra bolagsstämmor etc? Har styrelsen/nuvarande förvaltare skyldighet att utlämna/delge all info rörande de 4 AB som boutredningsmannen begär?

Än så länge (dags dato) har inte den av tingsrätten utsedde boutredningsmannen utnyttjat sina befogenheter (t ex kontaktat företagens bank för att få reda på bolagens ekonomiska status/ta del av AB:s saldo- och kontoställningar, begärt att få balans- och resultaträkningar av bolagens ekonomiska redovisningsbyrå, begärt att få info av företagens revisor mm). VARFÖR? Hon har ju tidigare kontaktat ovanstående för info men förvägrats detta utan hänvisats till AB:s styrelse/förvaltare, men inte nu..

Lawline svarar

Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!

För att du ska förstå mitt svar är viktigt att vi är överens om vilken fråga som ska besvaras. Jag kommer därför börja med att förklara hur jag uppfattat din fråga; för att sedan besvara den fråga jag uppfattat att du ställt. Därefter kommer jag ge ett "kort svar" på din fråga/dina frågor. Det korta svaret kommer åtföljas av flera underrubriker där den juridiska motiveringen bakom det "korta svaret" presenteras.

Hur jag uppfattat din situation och din fråga/dina frågor

Jag uppfattar det som att frågan gäller fyra företag, där företagens tillgångar av någon anledning behöver fastställas, och där tingsrätten beslutat om en boutredningsman på grund av att annars behöriga företrädare inte kunnat komma överens om förvaltningen av företagen. Beslutet fattade tingsrätten den 3 april 2018. Din fråga gäller vem som efter dagen för beslutet har behörighet att styra över och ha insyn i företaget. Du undrar när de som tidigare haft behörighet att fatta beslut för företagets vägnar mister sin behörighet som istället övergår till boutredaren. Du undrar om övergången av behörigheten sker antingen vid dagen för tingsrättens beslut d.v.s. 3 april 2018 eller om övergången istället sker den 24 april 2018 då tingsrättens beslut inte längre går att överklaga.

Du skriver att "Boutredningsmannen har redan nu till företagens styrelse/förvaltare inlämnat begäran om att det skall kallas till extra bolagsstämmor för att behandla frågan om frivilliga likvidationer". Eftersom du skriver om frivilliga likvidationer uppfattar jag det inte som att en boutredningsman för dessa fyra företag har utsetts på grund av att företagen försatts i konkurs. Skulle företagen ha försatts i konkurs är likvidation, d.v.s. avveckling av verksamheterna, inte frivillig. En konkurs ska alltid efterföljas av en avveckling av verksamheten.

I ditt fall förmodar jag att tingsrätten fattat beslut om en boutredningsman för de fyra företagen med anledning av att en majoritetsaktieägare i de fyra bolagen har avlidit och dödsbodelägarna inte har kunnat komma överens om förvaltningen av de fyra bolagen som ingår i de egendomar den avlidne efterlämnat sig.

Utifrån de omständigheter du nämner tolkar jag det som att boutredaren är en boutredningsman enligt 19 kapitlet ärvdabalken (1958:637) (ÄB) och kommer i det följande att besvara din fråga om när övergången av behörigheten sker: vid dagen för tingsrättens beslut d.v.s. 3 april 2018 eller den 24 april 2018 då tingsrättens beslut inte längre går att överklaga, utifrån de regler för en boutredningsman som finns i ärvdabalken.

Det korta svaret

Boutredningsmannen kan börja agera och förvalta över den avlidnes aktier från dagen för tingsrättens beslut, d.v.s. från den 3 april 2018. Varför det är så hänger samman med boutredningsmannens uppgift: att upprätta en bouppteckning inom tre månader från dagen för dödsfallet och där fastställa dödsboets tillgångar och skulder så som de marknadsmässigt var värda vid dagen för dödsfallet. För att kunna bestämma vad aktier i ett bolag är värda är det viktigt att boutredningsmannen får tillgång till ekonomiska uppgifter från styrelsen och andra som har bäst kännedom om bolagens ekonomiska ställning. Boutredningsmannen har behörighet att från den 3 april utföra alla åtgärder som behövs för att kunna skaffa sig en riktig bild över vilken egendom som verkligen ingår i boet (boet = den egendom som den avlidne lämnat efter sig). Det boutredningsmannen inte får göra – utan dödsbodelägarnas samtycke (arvingarna) – är att sälja av fast egendom som ingår i dödsboet. Ingår det fast egendom i de bolag som den döde tidigare ägt kan det därför vara nödvändigt för boutredningsmannen att veta om de övriga aktieägarna i de fyra bolagen önskar likvidera bolagen eller inte. Att boutredningsmannens kompetens träder i kraft redan den 3 april 2018 och inte den 24 april 2018 har att göra med att det vore lönlöst att överklaga tingsrättens beslut om vem som ska vara boutredningsman om boutredningsmannen aldrig haft möjlighet att fatta några beslut för dödsboets vägnar. Några nya omständigheter kan då inte ha inträffat som eventuellt skulle kunna göra att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten.

När kan boutredningsmannen börja nyttja sina befogenheter och vilka är dessa befogenheter?

En boutredningsman kan börja nyttja sina befogenheter från dagen för tingsrättens beslut, i ditt fall, från den 3 april 2018. Från den 3 april 2018 mister dödsbodelägarna behörigheten att rättshandla å dödsboets vägnar och rättshandlingsförmågan tillkommer istället boutredningsmannen. Boutredningsmannen har, från den 3 april 2018, behörighet att utföra alla åtgärder som behövs för att kunna skaffa sig en riktig bild över vilken egendom som verkligen ingår i boet. Det boutredningsmannen inte får göra, utan dödsbodelägarnas samtycke, är att sälja av fast egendom som ingår i boet. Dödsbodelägare är den avlidnes arvingar.

Att boutredningsmannen redan från dagen för beslutet tar över förvaltningen av den avlidnes ägodelar hör samman med boutredningsmannens uppgift. Boutredningsmannen ska bl.a. utreda vilken egendom som ingår i boet och upprätta en förteckning över hur boet procentuellt ska fördelas mellan arvingarna. Inom tre månader från dödsfallet ska en bouppteckning vara upprättad. När dödsbodelägarna inte kunnat komma överens är det boutredningsmannen som ska upprätta denna bouppteckning. Bouppteckningen är en inventering av dödsboets ställning där bl.a. tillgångar och skulder ska förtecknas så som de var på dödsdagen. Den som bäst känner boet ska lämna uppgifter till bouppteckningen. När en viss del av boet består av aktier i ett eller flera aktiebolag är det naturligt att boutredningsmannen begär in uppgifter om aktierna från det eller de aktuella bolagens styrelse/r.

Att boutredningsmannen begär information om de fyra bolagens ekonomiska ställning från styrelserna är en åtgärd boutredningsmannen måste vidta för att kunna uppskatta värdet av de andelar den döde ägt i bolagen. Tillgångarna, i detta fall aktierna, ska i bouppteckningen tas upp till ett uppskattat marknadsvärde, såsom marknadsvärdet bedömdes vara på dödsdagen.

Eftersom uppskattningen av värdet ska utgå från värdet på dödsdagen borde boutredningsmannen behörighet att spärra konton m.m. – till förmån för att bestämma aktiernas värde så som det måste uppskattas ha varit på dödsdagen – redan från den 3 april 2018.

Från den 3 april 2018 har boutredningsmannen samma behörighet som den döde skulle ha haft om denne var vid livet att kalla till extra bolagsstämma för att behandla frågan om frivilliga likvidationer. Frågan om bolagen ska avvecklas eller inte har också betydelse för den bouppteckning som boutredningsmannen måste upprätta inom tre månader från dödsdagen.

Från den 3 april 2018 är styrelsen/förvaltare skyldiga att överlämna all information om bolagen som boutredningsmannen begär på samma sätt som om informationen begärts av den döde.

Kontakt med Skatteverket lär boutredningsmannen ta i två skeenden. Dels direkt efter 3 april 2018 för att kontrollera om bolagen har några eventuella kvarskatter som måste betalas. Dels när bouppteckningen är upprättad eftersom bouppteckningen ska ges in till Skatteverket.

Vissa av de ekonomiska handlingar du nämner är sådana som ingår i varje bolags årsredovisning. Årsredovisningar ska skickas in till Bolagsverket och blir – när de inkommit till myndigheten – offentliga handlingar som var och en kan ta del av. Begär boutredningsmannen handlingar som visar företagens ekonomiska status måste boutredningsmannen få tillgång till dessa handlingar.

Du skriver att boutredningsmannen innan förordnandet från tingsrätten begärt vissa uppgifter från styrelserna men nu efter beslutet inte gjort någonting. Du undrar varför. Detta är en fråga jag inte kan besvara. En boutredningsman har som uppgift att fastställa alla tillgångar och skulder som eventuell ingår i boet. Boutredningsmannen i detta fall kanske inte har börjat med att utreda just egendomsförhållandet i de fyra företag som den döde varit delägare i – utan kanske har börjat sitt arbete med att utreda andra tillgångar.

Varför kan boutredningsmannen utföra alla åtgärder som behövs för boets utredning redan från dagen för tingsrättens beslut?

För det första måste, som tidigare nämnt, bouppteckningen vara klar inom tre månader från dödsfallet. För det andra ska tingsrätten bara utse en person till boutredningsman som kan förväntas utföra uppdraget med den insikt som boets beskaffenhet kräver, se 19 kap. 3 § ÄB. Får boutredningsmannen inte börja sitt uppdrag redan från dagen för beslutet kommer hovrätten vid ett eventuellt överklagande av tingsrättens beslut inte ha några nya omständigheter att pröva. Hovrätten kommer då med stor sannolikhet göra samma bedömnings om tingsrätten och anse att den utsedda personen är lämpad för uppdraget. Det måste hinna framkomma nya omständigheter som tyder på att boutredningsmannen är olämplig för uppdraget för att boutredningsmannen ska kunna skiljas från uppdraget, jfr 19 kap. 5 § andra stycket ÄB. Endast då boutredningsmannen har fått möjlighet att börja utöva sitt uppdrag och förvalta över dödsboet finns nya omständigheter för hovrätten att beakta som kan ligga till grund för ett annat beslut än tingsrättens.

Hoppas du fått svar på dina frågor och lycka till!

Har jag helt missuppfattat din situation får du vänlig maila mig på: vega.schortz@lawline.se

Med vänlig hälsning,

Vega SchortzRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000