När har en tilltalad rätt till försvarsadvokat och måste en tilltalad närvara vid rättegång?
Hej! Min son son har fått en kallelse och stämning till Tingsrätten. Stämningsansökan gäller ringa narkotikabrott och olaga intrång. Det står att gärningen är begången med uppsåt. Min son är 19 år och tidigare ostraffad. Jag ringde Tingsrätten och frågade om påföljd. De sa att det ligger på bötesnivå. Jag har 2 frågor: Behöver han en försvarsadvokat? Är det verkligen nödvändigt att komma till Tingsrätten? Eller kan det ändras till ett betalningsföreläggande?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar det som att din fråga är om din son har rätt till/behöver en försvarsadvokat vid en rättegång som avser ringa narkotikabrott samt om din son måste närvara vid rättegången. Dessa frågor regleras främst i rättegångsbalken (RB). Mitt svar kommer därför i huvudsak utgå från denna reglering.
När har en misstänkt rätt till en offentlig försvarare?
Är den misstänkte anhållen eller häktad ska en offentlig försvarare förordnas för henne/honom om den misstänkte begär det. Offentlig försvarare ska också förordnas på begäran av den misstänkte om denne är misstänkt för ett brott, för vilket inte stadgat ett lindrigare straff än fängelse i sexmånader (21 kap. 3 a § RB). Precis som du nämner i din fråga är straffet för ringa narkotikabrott böter eller fängelse i högst sex månader (2 § narkotikastrafflagen).
En misstänkt kan även förordnas en offentlig försvarare om det det finns behov med hänsyn till utredningen om brottet, t.ex. att det är väldigt komplicerad bevisning. En misstänkt kan även förordnas en offentlig försvarare om det är tveksamt vilken påföljd som ska väljas och det finns anledning att döma till annan påföljd än böter eller villkorlig dom. En offentlig försvarare ska förordnas om det föreligger särskilda skäl med hänsyn till den misstänktes personliga förhållanden eller till vad målet rör. Personliga förhållanden kan t.ex. vara hög ålder, psykisk eller fysisk sjukdom.
Då din son varken är anhållen, häktad eller att det brott han misstänks för har en straffskala på fängelse i sex månader eller mer, har han inte rätt till offentlig försvarare. Det har inte heller framgått av informationen i din fråga att din son skulle kunna ha rätt till offentlig försvarare pga. några personliga skäl. Din son kan själv föra sin talan eller anlita en försvarsadvokat men då får din son stå för den kostnaden. Om din son väljer att själv föra sin talan brukar rättens ordförande (domaren) vara mer aktiv under rättegången och hjälpa den tilltalade att föra sin talan. Det är svårt för mig att avgöra om din son behöver en försvarsadvokat eller inte baserat på informationen i din fråga men om han enbart behöver mentalt stöd kan du/annan följa med och sitta som åhörare under rättegången.
Måste den tilltalade närvara vid huvudförhandling?
Den misstänkte är skyldig att infinna sig personligen vid rättegången (21 kap. 2 § RB). Tingsrätten kommer skicka ut en kallelse där det framgår när och var din son ska infinna sig för huvudförhandling. Han måste alltså närvara vid rättegången.
Kan ett åtal ändras till ett betalningsföreläggande?
Svaret på denna fråga är nej. Har åklagaren valt att väcka åtal kommer en huvudförhandling hållas. Ett betalningsföreläggande är ett sätt att driva in skulder och används inte istället för att döma ut bötesstraff. Åklagaren kunde ha valt att använda sig av ett strafföreläggande och då hade inte någon huvudförhandling hållits men det är åklagaren som avgör detta. Läs mer här.
Då din son är tidigare ostraffad och att rör sig om ett ringa brott bör straffet bli böter sett till gällande straffpraxis precis som tingsrätten meddelat dig.
Hoppas du fick svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,