När får barn ta del av föräldrars arv?

2017-07-13 i Efterarv
FRÅGA
Hej. Det är så här att min fruns mamma har nyligen gått bort, min fråga är har min fru och hennes systrar rätt till att ta del av vinsten om deras pappa säljer huset?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglering av arvfördelning finns i ärvdabalken (ÄB).

Huvudregeln är att makar ärver varandra, det innebär att när din frus mamma dog så kommer hennes man att ärva all kvarlåtenskap, (3 kap 1 § ÄB). Denna kvarlåtenskap ärver din frus pappa med fri förfoganderätt (jfr full äganderätt), det innebär att han kan fritt disponera över egendomen, såsom att sälja, nyttja, förbruka eller skänka bort den. Dock har han inte möjlighet att testamentera bort kvarlåtenskapen, (3 kap 2 § 1 st sista meningen).

Dock är det inte för ens när din frus pappa också dör som din fru och hennes systrar har rätt till arv från deras föräldrar, ett s.k. ”efter arv”. Barnen till mamman får alltså vänta tills även pappan dör.

Sammantaget… har din fru och hennes systrar inte rätt att ta del av vinsten vid försäljningen av huset i dagsläget utan först när även din frus pappa gått bort.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Frida Larsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Efterarv (791)
2021-07-29 Särkullbarn som avstår sitt arv till förmån för efterlevande make - efterarvsrätten är en andelsrätt
2021-07-26 Syskons arvsrätt
2021-07-12 Efterlevande makes arvsrätt och efterarv
2021-07-07 Har en syster rätt till arv och har en syster rätt till laglott?

Alla besvarade frågor (94348)