När börjar uppsägningstiden löpa för en inneboende?

2020-09-03 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag hyr ett rum som inneboende hos en kvinna. Hon har sagt att jag har en månads uppsägningstid. Jag sa upp lägenheten idag 1/9 och ska alltså bo kvar tilL 1/10. Men hon påstår att jag ska betala en hyra till även för november då hon säger att uppsägningstiden gäller från och med det att man flyttar ut. Det måste väl vara fel?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår det som att du undrar hur uppsägningstiden fungerar när man är inneboende och att du och din hyresvärd avtalat om att du ska ha en månads uppsägningstid.

När det gäller uppsägningstiden utgår man som huvudregel efter varje kalendermånad. Om du exempelvis säger upp avtalet 9 augusti så räknas uppsägningstiden fr.o.m. 31 augusti, och du måste alltså betala hyran t.o.m. 30 september, då det är det datum hyresförhållandet slutar att gälla. Det innebär att i ditt fall, om inget annat är avtalat, att din uppsägningstid börjar löpa från 30 september och sträcker sig till 31 oktober. Jag förstår dock att du avsett att säga upp lägenheten för uppsägningstid augusti ut och det kan ju vara så att din hyresvärd godtagit det när ni ingick avtalet.

Huvudregeln innebär dock att det hyresvärden påstår om att hyra ska betalas för november kan stämma, men det är beroende på om/vad ni reglerat om när ifrån uppsägningstiden ska gälla. Det stämmer dock inte att uppsägningstiden gäller från det att man flyttar ut.

Sammanfattningsvis börjar din uppsägningstid enligt huvudregeln löpa ifrån 30 september, men annat kan vara avtalat mellan dig och din hyresvärd. Det finns emellertid ingen regel som säger att uppsägningstiden ska löpa från det att man flyttat ut från bostaden.

Lycka till och om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Vänligen,

Jennifer Embretsen
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1510)
2021-02-27 Bör hyresgäst skäligen behöva tåla rök i lägenhet?
2021-02-27 Avtala bort nyttjanderätten av stallplats under uppsägningstiden
2021-02-27 Kan hyresvärden höja hyran under pågående hyrestid?
2021-02-26 Vad ska jag tänka på när jag flyttar in i en närståendes lägenhet?

Alla besvarade frågor (89749)