FrågaSTRAFFRÄTTPåföljder16/03/2020

När börjar tiden för pricken i brottsregistret löpa vid påföljden böter?

Hej! Jag blev dömd för misshandel för två år sedan, 2018, däremot så höll jag på att överklaga domen under ett år tills jag till slut blev dömd för dagsböter, 2019. Frågan min är då, började min prick i registret att gälla första gången eller sista gången domen föll?

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det kommer till vad som förs in i brottsregistret och hur länge pricken håller i sig, så finns svaren som vi letar efter i lagen om belastningsregister.

Eftersom du fick en dom om att du skall betala böter, så innebär det att en prick skall föras in i brottsregistret (3 § punkt 1 lag om belastningsregistret). Precis som du sa i din fråga.

Pricken för den misshandel du fick betala böter för kommer att hålla i sig i 5 år. Denna tid börjar att löpa från det att beslutet om böter blir taget. I ditt fall handlar det då om att dina 5 år började löpa när du fick domen 2019 (17 § punkt 9 lag om belastningsregistret).

Hoppas nu att jag har kunnat ge svar på din fråga! Har du fler frågor så tveka inte på att höra av dig igen till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Josefine BågholtRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Påföljder? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo