Muntlig fullmakt

2015-07-18 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
hej! Jag har några frågor angående muntliga fullmakter. Jag ska skaffa mobilt BankID, men då jag bara är 16 år behöver mina föräldrar godkänna och intyga med en muntlig eller skriftlig fullmakt. Jag undrar då vad som gäller vid en muntlig fullmakt, vad räknas som en muntlig fullmakt och på vilka sätt kan man påvisa för tredje part (i det här fallet Swedbank) vad den muntliga fullmakten säger? Mvh
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Då det inte finns några formkrav kan fullmakter vara muntliga, se 10 § avtalslagen (AvtL). En muntlig fullmakt består endast av en muntlig instruktion, och den skall följas. En muntlig fullmakt är en osjälvständig fullmakt vilket innebär att den inte kan uppvisas för tredje man.

Då en muntlig fullmakt sker genom ett meddelande från fullmaktsgivaren till fullmäktige innebär detta att man behöver därmed inte göra någon skillnad på behörighet och befogenhet, vilket skulle varit nödvändigt om det istället varit fråga om en skriftlig fullmakt. Vid muntliga fullmakter sammanfaller istället dessa begrepp.

Med anledning av detta är det därför många som väljer att inte godkänna muntliga fullmakter utan kräver skriftliga då detta minskar tredje mans risker.

Fullmakten återkallas genom ett meddelandet till fullmäktige, se 18 § AvtL.

Vänliga Hälsningar,

Mikaela Nordh
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1313)
2020-07-07 En eller flera framtidsfullmakter?
2020-07-03 Konkurrerande avtalsvillkor och konkludent handlande
2020-07-01 Får företag försöka påverka ändring av abonnemang med annan än avtalspart?
2020-06-30 Hur kan en folkrättslig tvist lösas?

Alla besvarade frågor (81869)